marți, 11 ianuarie 2011

GALAKTOBOUREKO

Stiu...o sa spuneti ca e o denumire foarte ciudata pentru o prajitura.Azi am hotarat ca voi innaugura pe blogul meu o anume sectiune,aceea de placinte si prajituri de pe alte meleaguri,si iata azi,o placinta greceasca.Sau sa spun de inspiratie greaca?(pt ca nu prea stiu daca e exact ca reteta originala).Nu are importanta prea mare.Dar m-am hotarat sa o incerc,dupa ce am vazut aceasta reteta aici,ocazie cu care ii tare multumesc doamnei Laura Laurentiu.De mult vroiam sa incerc o reteta greceasca,insa nu gasisem una care sa imi faca asa de mult cu ochiul ca aceasta,si in plus,este foarte buna pt copii,deoarece contine o cantitate considerabila de lapte,si gris.

     Pt aceasta reteta avem nevoie de
-1 pachet de foi de placinta (eu de data asta am folosit Linco) de 400 gr
 ca o introducere,in reteta originala,scrie ca avem nevoie de 12 foi de placinta.Eu avand un pachet cumparat,am numarat foile,si am descoperit cu surprindere,ca erau 13 foi in pachet.Deci,eu spun un pachet de 400 gr.
-1 litru de lapte
-6 oua
-130 gr gris
-250 gr zahar
-150 gr de unt de 80% grasime (aici eu am trisat un pic,si am pus 200 gr,pt ca mie nu mi-a ajuns 150)
 iar pt sirop,avem nevoie de:
- 1 cana apa
-1 cana zahar
-zeama de la o jumatate de lamaie
-coaja de la 1 lamaie (aici iar am trisat,din lipsa de coaja de lamaie,si am pus de portocala,mai ales ca am mai adaugat ceva suplimentar,de care va voi spune mai incolo)
   Deci sa incepem.Laptele il punem la fiert,intr-o oala mai mare,iar intre timp,frecam ouale cu zaharul si grisul.
Cand a fiert laptele,se adauga incet compozitia de oua si gris peste el,amestecand usor,pana incepe sa se ingroase.Se da cateva clocote,si se ia de pe foc.Va fi o compozitie densa,dar in acelasi timp,spumoasa,parca aerata,dupa parerea mea.Asa arata la final crema:
  Se topeste untul.Foile de placinta se ung pe rand cu unt,asezandu-le intr-o tava,avand grija sa alegem o tava care este mai mica decat foile,in asa fel incat sa atarne foile in afara peretii tavii (aspectul asta e foarte important).Se pun 6 foi una peste cealalta,unse fiecare cu unt,bineinteles,iar apoi se toarna toata crema in tava,avand grija ca marginile sa le impachetam dupa aceea peste crema.Va arata asa:




    Peste ,se pun celelalte foi,pe rand,unse cu unt,iar cu grija trebuie sa le indesati pe marginea placintei,iar daca puteti,sa le bagati pana dedesubtul ei.E mai anevoios procesul,dar credeti-ma nu e irealizabil.La sfarsit va arata asa:



   Se portioneaza cu un cutit bine ascutit,iar restul de unt se toarna deasupra.De aceea am spus ca eu am folosit mai mult unt,pt ca 150 gr eu am folosit doar la unsul foilor,iar cand la final am vazut ca nu a ramas,am mai topit 50 gr,care l-am turnat deasupra.



Asa a aratat portionata.Se baga la cuptorul preincins la 160 gr (asa l-am fixat pe al meu),cam 45 min,pana devine aurie.
    Pana se coace,pregatim siropul,si anume punem toate ingredientele enumerate mai sus,la fiert,iar pe langa acelea,eu am mai adaugat un capacel de apa din flori de portocal,pe care am achizitionat-o recent,de la un magazin din oras.Iata cum arata aceasta apa,pt cei care nu sunt cunoscatori:
         Nu este neaparat sa adaugati aceasta apa,in reteta nu precizeaza,insa eu stiu ca aroma deosebita a dulciurilor grecesti si mai ales turcesti,este data de aceasta apa din flori de portocal,si apa de trandafiri,amandoua fiind cele mai recente achizitii ale mele.Si am preferat sa o adaug.
  Cand o scoatem din cuptor,se adauga siropul peste ea.
Aceasta se lasa la racit,si dupa caeea se baga la rece,in frigider.Se serveste rece.Si o felie virtuala pt toti cei ce citesc aceasta reteta:




2 comentarii:

felis

Mmmm... arata tare bine... trebuie sa o incerc si eu...

alice

Felis,multumesc mult de vizita.Trebuie neaparat sa o incerci,si ai sa vezi ca e foarte buna.Si e foarte simpla de facut.Te pup si te mai astept si alta data.

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP