TORT INIMIOARA DE SF VALENTIN
De Sf Valentin am facut un tort cu blat de la o reteta care se numeste Red velvet.Este o reteta care ar trebui in principal,dupa cum ii spune si denumirea (in romana, Catifea rosie),sa contina un blat rosu,si o umplutura pe baza de branza si cocos.Reteta mea,se opreste la blatul de culoare rosie,si in rest ,ia o cu totul alta turnura.
Sa incepem cu reteta pentru blat.Avem nevoie de:-250 gr faina,1/2 lingurita sare
-2 linguri cacao,eu va sfatuiesc sa nu folositi cacao care coloreaza foarte tare
-120 gr unt moale,de preferinta nesarat,eu nu am gasit nesarat,deci am folosit din cel sarat.
-300 gr zahar,2 oua
-250 ml iaurt simplu,o vanilie
-colorant alimentar rosu,1 lingurita otet
-1 lingurita praf de copt (nu vrem ca blatul sa creasca foarte mult)
Se preincalzeste cuptorul,si pregatim o tava de copt cu inel detasabil (pt ca se va scoate mult mai usor blatul in final),in cazul meu a fost o forma inimioara,cu inel detasabil.Se tapeteaza forma cu unt,si se pune pe fundul ei hartie de copt,pentru a preveni lipirea blatului de fundul tavii.
Se amesteca faina cu sarea si cu cacaoa.Se mixeaza untul,se adauga zaharul si se mixeaza in continuare,inca vreo cateva minute.Se adauga ouale intregi,unul cate unul,mixand bine dupa fiecare,pana la omogenizarea acestuia.Se adauga vanilia.
Intr-un castronel,se amesteca iaurtul cu colorantul.Aici,cantitatea de colorant folosita de fiecare dintre noi poate fi discutabila,deoarece sunt multe feluri de coloranti pe piata.Eu de exemplu,am folosit colorant gel,de la Wilton,si acesta coloreaza foarte puternic,folosind o cantitate mica,eu am luat din borcanas cu ajutorul unei scobitori,si am amestecat in iaurt.Pentru cine foloseste colorant lichid poate pune vreo 4-5 linguri,in functie de cat de intensa vrea sa fie culoarea blatului.Blatul,desigur,trebuie sa iasa rosu la culoare (de aici si denumirea de Red velvet-catifea rosie).
Peste compozitia de unt,se adauga alternativ faina (care a fost amestecata cu cacaoa si sarea) si iaurtul (care acum e rosu),incepand cu faina,si terminand tot cu faina.
Praful de copt se stinge cu otetul si se adauga si el la compozitie.
Se pune aluatul in forma pregatita,si se da la cuptor,la vreo 180 grade cam 35 minute.Si aici timpul este discutabil,pt ca difera la fiecare,in functie de cuptorul folosit.Dar se coace pana la proba scobitorii,adica introducem in el o scobitoare,si daca scobitoarea iasa curata,atunci e gata.
Cand l-am scos din cuptor,se lasa vreo 10 min in forma lui,apoi se scoate din forma,si se lasa la racit complet.Cand e rece,se inveleste in folie alimentara,si se da la congelator,pt vreo ora.(acest procedeu il face mult mai usor de manevrat,la portionare,pt ca altfel este foarte fragil si sfarmicios.)
In timpul cat a fost la congelator,eu am pregatit umplutura,si anume,
Mousse de ciocolata alba.
Pentru acesta avem nevoie de:
-400 ml frisca lichida
-400 gr ciocolata alba
-1 plic gelatina granule
- 200 ml frisca gata batuta,foarte teapana.
Se incepe cu gelatina,care se pune la inmuiat,in putina apa rece.Se pune frisca lichida pe foc,si se da in clocot.Ciocolata alba se razaleste sau se toaca marunt,si peste ea se adauga frisca fierbinte.Se amesteca pana la omogenizare,pana ce toata ciocolata este topita.Gelatina se adauga peste compozitia de frisca si ciocolata,si se amesteca pana la topirea gelatinei.Se lasa la racit,iar cand este la temperatura camerei se adauga frisca batuta,amestecand incet,cu miscari de sus in jos,pentru a pastra mouse-ul aerat,adica sa nu se lase prea mult.
Tortul se monteaza tot in tava in care s-a copt blatul.Daca forma nu are pereti detasabili,se tapeteaza mai innainte cu un pic de folie de pastic,pt a fi mai usor de scos tortul,cand dorim sa il ornam.
Eu am impartit in 2 blatul scos de la congelator.Daca se vrea,acest blat se poate si insiropa.Eu nu l-am insiropat,m-am gandit ca mousse-ul de ciocolata alba este destul de dulce si nu am vrut sa exagerez.Se pune prima parte a blatului,se adauga toata cantitatea de mousse,si se acopera cu cealalta parte din blat.Se da la rece in frigider,pentru cateva ore.
In timpul acesta eu am pregatit MASHMALLOW FONDANT cu care am acoperit tortul.
Pentru el am avut nevoie de:
-600 gr de mashmallow,de preferinta albe.Pt cine nu stie ce sunt acelea,sunt acele jeleuri,ca sa le zic asa,,moi si foarte pufoase .
-zahar pudra,cel putin 700 gr.Zaharul nu obisnuiesc niciodata sa il cantaresc,e cam asemanator procesul cu acela de a face un aluat,sti cand in aluat nu mai intra faina.
Deci,am topit in microunde mashmallow-urile,sau puteti face acest lucru pe baie de aburi daca nu aveti microunde.E acelasi lucru.Cand s-au topit,se varsa compozitia intr-un bol cu zaharul pudra.Se framanta pana ce nu se mai lipeste de maini,adaugand zahar daca mai este nevoie.Este bine cand lucram cu asa ceva,sa avem masa si mainile unse cu shortening,un fel de grasime vegetala,care se foloseste in multe tari,mai ales in state.Eu,binenteles ca nu am avut asa ceva,asa ca am folosit margarina normala.Cand am framantat,si cand am intins fondantul pe masa,am uns intai masa cu margarina,si la fel,imi inmuiam mereu mainile in margarina,pt a lucra mai usor cu el.
Cand am terminat de framantat,l-am lasat la odihna,acoperit cu folie alimentara,in frigider,pana in momentul cand am scos tortul de la rece.Am uns intreg tortul,dupa ce l-am scos din forma,cu un strat subtire de unt.Untul,sau crema de unt are rol de liant,pt a se lipi usor fondantul de tort.il dam iar la ree,pt a se intari untul,pana intindem fondantul.Am uns dupa cum am spus masa cu margarina,am presarat cu amidon,si am intins fondantul cu facaletul,pana am ajuns la dimensiunea dortia de mine,in asa fel incat sa pot acoperi tortul.
Am imbracat tortul in aces fondant,si am ornat cu trandafirasi din pasta de zahar si ciocolata ,si cu fluturasi din ciocolata alba.
Ravasul de pe tort este din ciocolata alba,pe care am scris cu crema de unt si cacao.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu