marți, 23 martie 2010

TORT CU MOUSSE DE CIOCOLATA SI LAMAIE

Tortul acesta l-am  facut pt botezul fiicei mele,in luna iulie anul trecut.Pentru ca este o reteta foarte buna,m-am gandit sa-l postez totusi.
Pentru blat avem nevoie de:

 -4 oua
 - 4 linguri zahar
 - 4 linguri faina
 - 1 praf de copt
   Se face un blat de pandispan,adica:se separa ouale,albusurile se bat spuma tare,se adauga zaharul si se bate in continuare pana cand compozitia devine lucioasa,se adauga pe rand unul cate unul galbenusurile,apoi faina amestecata cu praful de copt,.Se coace blatul,in forma in care dorim sa il montam in final,cam 30 min la 180 grade.
 Cand e copt,se lasa la racit,si se taie pe 3 nivele.Daca avem si  niste visine,este bine sa se "imbete" cu niste rom.
  Pentru mousse-ul de ciocolata avem nevoie de:
  - 150 gr cioco cu la pte
  - 3 galbenusuri
  - 1 albus
  - 150 gr zahar pudra
  - 200 gr frisca lichida
  - vanilie
  - 10 gr gelatina granule

  Gelatina se pune la inmuiat in apa rece.Se topeste ciocolata.Se spumeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar.Albusul se spumeaza cu celalta jumatate din cantitatea de zahar.Frisca se bate foarte bine.
  Frisca batuta se amesteca cu galbenusurile,albusul,gelatina topita pe abur,se adauga vanilie si la sfarsit ciocolata topita.
  Pentru mousse-ul de lamaie:
  -500 ml frisca lichida
  - 5 galbenusuri
  - 3 albusuri
  - 300 gr zahar pudra
  - 2 cesti si jumatate (din aceleaa mici,de espresso) de suc de lamaie filtrat
  -2 linguri rase de coaja de lamie
  - 20 gr gelatina granule

  Galbenusurile se spumeaza cu zaharul pana se obtine o crema.Mereu amestecand se adauga sucul si coaja de lamaie.Albusuriel se bat bine.Se bate si frisca.Se amesteca galbenusurile cu frisca,si apoi cu albusurile cu o lingura de lemn,cu miscari usoare,de sus in jos.La sfarsit se adauga gelatina care a fost lasata in prealabil la innmuiat in apa rece.
   Eu am insiropat o parte sin blat cu putin rom,sau chiar si limoncello (lichior de lamaie,specific italian),am turnat mousse-ul de cioco,cealalta parte de blat,insiropat,daca am avut visine,le punem pe acelea,si peste ele punem mousse-ul de lamaie.Se aseaza ultima parte de blat,se insiropeaza si ea si se da la rece,pentru cateva ore,sau daca se poate pentru toata noaptea.
  Se orneaza dupa preferinte.Eu am ornat cu frisca si trandafiri din frisca.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP