marți, 12 iulie 2011

Eclere

Azi am facut si eclere...de fapt niste mini eclere,pentru ca asa a fost cererea.


   Pt coji,am folosit :
 - 500 ml apa
 - 1 cana de ulei si un ipc de sare.Se pun pe foc,iar cand clocotesc,se adauga 2 cani si jumatate de faina,toata odata,amestecand repede,sa nu faac cocoloase.
   Se lasa la racit.Cand e rece,in compozitie se adauga 10 oua,rand pe rand amestecand bine dupa fiecare ou,sa se omogenizeze bine compozitia.
  Se pune aceasta compozitie intr-un pos,si,intr-o tva tapetata cu hartie de copt se fac bastonase mici,de 5 cm de ex.,daca facem mini eclere.Daca facem eclere mari,le facem cat de mari le dorim.
    Se dau la cuptorul preincins cam la 200 grade,si se coc cam 30 min,fara sa deschidem usa cuptorului.Ideea este sa nu deschidem usa decat cand dorim sa le scoatem,pt ca daca nu sunt inca copate,ele se vor lasa.Deci,usa inchisa pana la final.Eventual,va uitati prin geamul cuptorului,sa va faceti o ideea cam cand ar trebui sa le scoateti.
    Le lasam la racit,iar in timpul asta facem crema.De ex eu azi am facut 3 feluri de crema,pornind de la o crema de baza,si anume,crema de cafea,de vanilie,si de ciocolata.
Din compozitia asta mi-au iesit cam vreo 85 de buc de eclere,deci,a fost nevoie de multa crema,si,ca sa nu fie monotone,am facut de 3 feluri.
   Pt ea am folosit cam 1 pachet si jumatate de margarina,pe care l-am pus intr-o cratita pe foc,la topit,peste care am adaugat cam 250 gr zahar.Cand s-a omogenizat si zaharul,am adaugat cam 6-7 linguri de faina,si am mestecat rapid,sa nu faca cocoloase.Am adaugat peste cam 1 l de lapte cald,niste zahar vanilat,si niste esenta,eu am ales sa pun niste apa de flori de portocal.
   Din aceasta compozitie,am impartit in 3,si am facut 3 creme.
   In cea de vanilie,am adaugat si un galbenus de ou.In cea de cafea,am adaugat 2 pliculete de ness,de care dorim,iar in cea de ciocolata am adaugat 1 ciocolata amaruie,si niste esenta de rom.
    Au rezultat 3 creme,pe care le-am pus pe rand in pos,si cu care am umplut mini eclerele.
    Pt glazura,am folosit 300 gr ciocolata amaruie,topita intr-un pic de frisca lichida,si un pic de ulei.A iesit o glazura foarte lucioasa,pe care am folosit-o la eclerele de vanilie si ciocolata.La cele cu crema de cafea,am folosit o glazura din dulche de leche,a cariu reteta o voi afisa alta data.
  Sa va fie de bine daca veti incerca aceatsa reteta veti vedea ca este...mirobolanta!

Ce am mai facut eu azi...

    Dupa o absenta de pe blog (da,stiu ,iar am lipsit...),m-am hotarat azi sa va scriu o reteta care am incercat-o azi,si care,dupa ce ca a fost de post,cred ca a fost si foarte buna (nu am cerut parerea decat sotului,caci copii mei sunt cam mofturosi in ultima vreme,de,ce sa-i faci,canicula asta de cateva zile ne doboara...).
    Reteta se numeste:
   CHIFTELUTE DE CIUPERCI SI FASOLE VERDE  PICANTE



        Sa incepem enumerarea ingredientelor,care nu au fost foarte multe:

- in primul rand niste ciuperci iutari,culese de sotul meu sambata,in prealabil oparite si tocate prin masina de tocat carne.Eu zic ca au fost cam 500 gr
- in al doilea rand,o mana de fasole verde,culeasa din gradina proprie,la fel si ea,oparita si data prin masina de tocat
-1 ou (daca le faceti de post,eliminati oul ,bineinteles)
-2 feliute de paine inmuiata in apa,la fel si ele tocate
- piper,usturoi pisat ,dar si niste usturoi fulgi,asta asa,ca am vrut eu
- o lingura de gris,2 linguri de faina,ca sa lege compozitia
- bineinteles si sare.Asta nu va spun cat am pus,ca fiecare pune cat doreste.
    Am amestecat toata compozitia, iar la final,le-am facut chiftelute,dar find din ciuperci,sunt mai moi,si m-am folosit de un pic de faina,sa le pot rotunji ca lumea.Le-am asezat intr-o tava pe hartie de copt,si le-am dat la cuptor,la foc mediu.
   Si acum vine partea mai neobisnuita.Acesta compozitie care v-o descriu mai jos,am luat-o de pe alt blog,de la o draga blogarita,Edith Frincu.Ea a facut aceste chiftelute din carne,dar ideea acestui...nu stiu daca sa-i spun ca e sos,ca nu e chiar asa...e fenomenala!
   Deci,in timp ce chiftelutele sunt in cuptor am facut aceasta compozitie:
 - 125 ml Coca cola (da,ati citit bine,este vorba de chiar bautura carbogazoasa coca cola)
-4 linguri zahar
 - niste sos chili sau,dupa caz,daca aveti,eu am pus de exemplu niste fulgi chili,daca nu,banuiesc ca ar merge si niste ardei iuti tocati foarte fin.
   Aceasta compozitie se pune pe foc,si se fierbe cam 7 min.
   Se lasa la racit,pt ca atunci cand este rece,ea se va mai ingrosa.Se scot chiftelutele din cuptor,dupa ce au stat cam 30 min,se ung cu pensula cu aceasta compozitie,si se mai dau iar la cuptor,cam 10 min,pozitionarea in cuptor fiind pe raftul cel mai indepartat de sursa de caldura,deoarece zaharul din compozitie se va carameliza,si nu dorim sa-l ardem.
    Este o retea foarte buna,pe care v-o recomand cu caldura sa o incercati!

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP