luni, 22 august 2011

Tort de botez Giorgiana

   Nu am mai scris (iar) de  mult,insa de data asat postez un tort facut de mine,pentru o fetita dulce dulce,al carei botez a fost sambata.Conceptia tortului nu este a mea ,ma refer la model,ca idee in sine,a fost ales de parintii fetitei,insa prepararea lui si mai ales modelarea florilor si figurinei de pe el,a durat 3 zile...foarte frumoase de altfel,pentru ca tot ce am facut am facut cu placere si foarte mare drag .

           
    Interiorul tortului a fost de diplomat,asa ca nu mai scriu reteta,si a fost imbracat in martipan.Va las sa va "delectati" daca pot spune asa,cu fotografiile,care desi nu sunt de cea mai buna calitate (deh...nu sunt si fotograf...ar insemna sa stiu prea multe...:)),mie imi plac.
Iata niste detalii dinnaintea asamblarii tortului:










marți, 12 iulie 2011

Eclere

Azi am facut si eclere...de fapt niste mini eclere,pentru ca asa a fost cererea.


   Pt coji,am folosit :
 - 500 ml apa
 - 1 cana de ulei si un ipc de sare.Se pun pe foc,iar cand clocotesc,se adauga 2 cani si jumatate de faina,toata odata,amestecand repede,sa nu faac cocoloase.
   Se lasa la racit.Cand e rece,in compozitie se adauga 10 oua,rand pe rand amestecand bine dupa fiecare ou,sa se omogenizeze bine compozitia.
  Se pune aceasta compozitie intr-un pos,si,intr-o tva tapetata cu hartie de copt se fac bastonase mici,de 5 cm de ex.,daca facem mini eclere.Daca facem eclere mari,le facem cat de mari le dorim.
    Se dau la cuptorul preincins cam la 200 grade,si se coc cam 30 min,fara sa deschidem usa cuptorului.Ideea este sa nu deschidem usa decat cand dorim sa le scoatem,pt ca daca nu sunt inca copate,ele se vor lasa.Deci,usa inchisa pana la final.Eventual,va uitati prin geamul cuptorului,sa va faceti o ideea cam cand ar trebui sa le scoateti.
    Le lasam la racit,iar in timpul asta facem crema.De ex eu azi am facut 3 feluri de crema,pornind de la o crema de baza,si anume,crema de cafea,de vanilie,si de ciocolata.
Din compozitia asta mi-au iesit cam vreo 85 de buc de eclere,deci,a fost nevoie de multa crema,si,ca sa nu fie monotone,am facut de 3 feluri.
   Pt ea am folosit cam 1 pachet si jumatate de margarina,pe care l-am pus intr-o cratita pe foc,la topit,peste care am adaugat cam 250 gr zahar.Cand s-a omogenizat si zaharul,am adaugat cam 6-7 linguri de faina,si am mestecat rapid,sa nu faca cocoloase.Am adaugat peste cam 1 l de lapte cald,niste zahar vanilat,si niste esenta,eu am ales sa pun niste apa de flori de portocal.
   Din aceasta compozitie,am impartit in 3,si am facut 3 creme.
   In cea de vanilie,am adaugat si un galbenus de ou.In cea de cafea,am adaugat 2 pliculete de ness,de care dorim,iar in cea de ciocolata am adaugat 1 ciocolata amaruie,si niste esenta de rom.
    Au rezultat 3 creme,pe care le-am pus pe rand in pos,si cu care am umplut mini eclerele.
    Pt glazura,am folosit 300 gr ciocolata amaruie,topita intr-un pic de frisca lichida,si un pic de ulei.A iesit o glazura foarte lucioasa,pe care am folosit-o la eclerele de vanilie si ciocolata.La cele cu crema de cafea,am folosit o glazura din dulche de leche,a cariu reteta o voi afisa alta data.
  Sa va fie de bine daca veti incerca aceatsa reteta veti vedea ca este...mirobolanta!

Ce am mai facut eu azi...

    Dupa o absenta de pe blog (da,stiu ,iar am lipsit...),m-am hotarat azi sa va scriu o reteta care am incercat-o azi,si care,dupa ce ca a fost de post,cred ca a fost si foarte buna (nu am cerut parerea decat sotului,caci copii mei sunt cam mofturosi in ultima vreme,de,ce sa-i faci,canicula asta de cateva zile ne doboara...).
    Reteta se numeste:
   CHIFTELUTE DE CIUPERCI SI FASOLE VERDE  PICANTE



        Sa incepem enumerarea ingredientelor,care nu au fost foarte multe:

- in primul rand niste ciuperci iutari,culese de sotul meu sambata,in prealabil oparite si tocate prin masina de tocat carne.Eu zic ca au fost cam 500 gr
- in al doilea rand,o mana de fasole verde,culeasa din gradina proprie,la fel si ea,oparita si data prin masina de tocat
-1 ou (daca le faceti de post,eliminati oul ,bineinteles)
-2 feliute de paine inmuiata in apa,la fel si ele tocate
- piper,usturoi pisat ,dar si niste usturoi fulgi,asta asa,ca am vrut eu
- o lingura de gris,2 linguri de faina,ca sa lege compozitia
- bineinteles si sare.Asta nu va spun cat am pus,ca fiecare pune cat doreste.
    Am amestecat toata compozitia, iar la final,le-am facut chiftelute,dar find din ciuperci,sunt mai moi,si m-am folosit de un pic de faina,sa le pot rotunji ca lumea.Le-am asezat intr-o tava pe hartie de copt,si le-am dat la cuptor,la foc mediu.
   Si acum vine partea mai neobisnuita.Acesta compozitie care v-o descriu mai jos,am luat-o de pe alt blog,de la o draga blogarita,Edith Frincu.Ea a facut aceste chiftelute din carne,dar ideea acestui...nu stiu daca sa-i spun ca e sos,ca nu e chiar asa...e fenomenala!
   Deci,in timp ce chiftelutele sunt in cuptor am facut aceasta compozitie:
 - 125 ml Coca cola (da,ati citit bine,este vorba de chiar bautura carbogazoasa coca cola)
-4 linguri zahar
 - niste sos chili sau,dupa caz,daca aveti,eu am pus de exemplu niste fulgi chili,daca nu,banuiesc ca ar merge si niste ardei iuti tocati foarte fin.
   Aceasta compozitie se pune pe foc,si se fierbe cam 7 min.
   Se lasa la racit,pt ca atunci cand este rece,ea se va mai ingrosa.Se scot chiftelutele din cuptor,dupa ce au stat cam 30 min,se ung cu pensula cu aceasta compozitie,si se mai dau iar la cuptor,cam 10 min,pozitionarea in cuptor fiind pe raftul cel mai indepartat de sursa de caldura,deoarece zaharul din compozitie se va carameliza,si nu dorim sa-l ardem.
    Este o retea foarte buna,pe care v-o recomand cu caldura sa o incercati!

sâmbătă, 25 iunie 2011

Un nou tort

Dupa o lunga absenta,care nu a trecut neobservata de cateva persoane dragi mie,am revenit  cu un nou tort.De data aceasta pentru un baietel de 6 ani,Pe nume Andrei,caruia ii place foarte mult sa pescuiasca.Asa ca mamica lui m-a rugat sa fac acest tort,care sa reflecte pasiunea lui.



   Partea de jos a fost tort de ciocolata,iar cea de sus,diplomat de capsuni.Ornat cum ma pricep eu mai bine,cu fondant si royal icing.
   Sper sa va placa.

sâmbătă, 26 martie 2011

CIORBA DE "RACI"

   Am pus cuvantul "raci" intre ghilimele,pentru ca nu este vorba de adevaratii raci,ci de niste ardei,de o culoare rosie ca focul,care,in zona Olteniei,de unde este bunica mea,se cultiva, iar toamna,la cules,se insira pe o ata si se lasa la uscat,tocmai pentru a putea fi folositi a aceasta ciorba ,minunata,de post.

     De fapt,cautand pe net,sa vad cat de multe persoane cunosc acest fel de ciorba,am descoperit cu uimire,ca aceasta reteta este de origine macedoneana...
   Dar sa lasam povestile,si sa trecem la reteta.
    Pentru ca nu am pozat si "racii" mei,am sa imi permit sa imprumut o poza de pe aici,si sa va arat,ce sunt acestia:
   Dupa cum se vede,au o culoare foarte frumoasa,rosie ca focul.
    Intr-o oala,punem la calit o ceapa,apoi adaugam un morcov razalit,ceva albitura,si daca doriti ceva patrunjel si leustean tocat.Calim toate acestea,adaugam un pic de delikat,si 2 linguri de pasta de tomate,si apoi completam cu apa,lasand sa fiarba pana ce legumele sunt fierte.
    Intre timp,ardeii "raci" se pun in apa fierbinte la rehidratat,apoi se curata de seminte.
   Se caleste o ceapa in putin ulei,adaugam peste ceapa putina ciorbita de legume din oala,si 2 linguri de faina...amestecam repede sa nu se faca cocoloase,daca este prea tare se mai adauga zeama,daca este prea moale,se adauga faina.Potrivim mereu cantitatea de apa sau faina,pana iasa exact cata compozitie avem nevoie pt a umple ardeii cu ea.Condimentam cu sare si piper.Lasam compozitia la racit.Intru cat nu am facut poza in pasul acesta,va explic ca,compozitia trebuie sa fie destul de vartoasa,nu moale,cam ca un fel de aluat.
     Se umple ardeii cu aceasta.Se pun in ciorba de legume,si se adauga zeama de varza sau bors,depinde ce doriti.Eu de ex am avut bors praf,asa ca am pus din acela.Ideea este ca ciorbita trebuie sa iasa acra.
      Se lasa sa mai fiarba un pic,pana ce ardeii ies la suprafata.Acesta este semnul ca ciorba este gata.
    Este o ciorba de post,care mie mi-a bucurat mult copilaria,pentru ca era ciorba mea preferata,pe care o mancam de multe ori cand mergeam in vacanta la bunica mea.

marți, 22 martie 2011

Un nou premiu!

  Zilele trecute am primit de la Diana,acest premiu,pe care cu mandrie si drag il postez pe blog:



     Ii multumesc mult,si le voi da si eu mai departe .Pupici dulci si multi!!!!

luni, 14 februarie 2011

CREMES

   Aceasta prajitura este o prajitura buna,si destul de usoara pt organism,zic eu.

   Se incepe cu foile de cremes.Sigur ca cea mai mare satisfactie este atunci cand faci un lucru cu manuta ta.De la mama mea mi-a ramas reteta de foi de cremes,dar in ziua de azi,cand este atat de usor sa intri intr-un magazin si sa le cumperi,nu multe persoane se mai incumeta la procesul anevoios si laborios de a le prepara.Rusinica mie,dar asa am facut si eu.
    Am cumparat foi de cremes.De fapt,cam asta fac defel.Poate odata o sa ma apuc sa le confectionez singura,si atunci o sa fiti primi care o sa aflati.

    Am purces la prepararea cremei.Eu plec de obicei de la reteta de crema fiarta,care contine cam 1 litru de lapte,cateva galbenusuri,si cateva linguri de faina sau amidon.Sigur ca aceasta crema contine si zahar,zahar vanilat,coaja de portocale sau lamaie.
     Se pune laptele la fiert,impreuna cu vreo 150 gr de zahar si vreo 2 pliculete de zahar vanilat.Cand incepe sa fiarba,se amesteca faina sau amidonul cu un pic de lapte cald,se face un fel de crema fluida din ea,si se adauga peste laptele fierbinte,mestecand in continuare,pana la ingrosarea cremei.Dupa ingrosarea cremei,putem adauga niste galbenus de ou,eu as zice vreo 2-3 (lucrul asta e optional,nu il fac de fiecare data.).Cand crema s-a ingrosat destul de mult,se da de pe foc deoparte,si se adauga si o margarina ,amestecand pana la omogenizarea acesteia.
     Aceasta este crema pe care am facut-o in cazul acesta.Mai am si alta varianta,in care,dupa racirea cremei,adaug cam 500 ml frisca batuta bine,si amestec usor,de sus in jos,pt a ramane crema aerata.De data asta am lasat-o asa,si am purces la asamblarea cremesului.
      Am pus prima foaie de cremes,am pus crema peste foaie,iar peste crema am pus frisca batuta,cam 500 ml.Deasupra,nu am mai pus foaia intreaga,si,pt a fi mai usor de portionat,am sfaramat foaia,si am presarat firmiturile foii deasupra cremei.
   PS.Daca crema vi sa pare cam moale,puteti hidrata 1 pliculet de gelatina granule,si il puteti adauga in crema fierbinte,amestecand pana la topirea gelatinei.
     Acest mod de prezentare a cremesului este de efect,arata foarte frumos pe un platou,si se poate manca mult mai usor.

duminică, 13 februarie 2011

TAIETEI CU VARZA

  In seara aceasta,o reteta foarte simpla....taietei cu varza.
    Este o mancare foarte gustoasa,mai ales daca taieteii sunt facuti in casa.Eu am mai avut o portie de taietei,ramasai de cand am facut supa de pui,si m-am gandit in seara asta sa fac aceasta reteta,care ii place mult sotului meu.


      Deci,se incepe prin calirea unei verze de marime medie,in putin ulei,adaugand cate un pic de apa pana cand varza este moale,deci,implicit,calita.Se adauga sare,piper si un pic de cimbru maruntit....si gata varza.
    In timpul asta punem la fiert taieteii,iar cand sunt fierti,ii adaugam peste varza.Mai tinem un pic pe foc,condimentam daca mai este nevoie,si gata...o mancare foarte gustoasa,si foarte usor de facut!

miercuri, 9 februarie 2011

PLACINTA INTINSA PE CARTOFI sau Paturata pe crumpi...

   Aceasta reteta am luat-o de...de unde altundeva cand vreau sa fac ceva deosebit?De  pe blogul doamnei Laura Laurentiu,de aici .O reteta grozava,de fapt o admir foarte mult pe aceasta doamna a bucatariei culinare,si de cate ori vreau sa fac ceva "banatan",ma uit pe blogul ei.Si nicidata nu raman dezamagita.

      Dar sa trecem la reteta:
    Eu pentru aceasta retea am pregatit ingredientele pt o mancare de cartofi si niste costita afumata,taiata bucatele.
Deci,niste cartofi taiati bucatele mai mari,ca sa fiarba mai greu.Tocam o ceapa,o calim,adaugam peste ea un morcov razalit,legume de care avem,putina boia dulce,putin bulion sau pasta de rosii,si apa peste ele.Asezonam cu un pic de sare sau vegeta..si lasam la fiert la foc mic.Adaugam bineinteles si costita afumata.
    Intre timp,facem placinta cu branza.
    Se face un aluat din 300 gr faina,un pic de otet,sare si cam 200 ml apa.Se framanta un aluat elastic,se unge bila de aluat cu ulei,si se lasa un pic la odihna.Cam 20 min.Intre timpul asta se prepara umplutura de branza,amestecand branza nu prea sarata,cam 500 gr cu un ou,si niste marar tocat fin.
    Dupa ce s-a odihnit aluatul,se intinde pe masa,se unge cu ulei,si se incepe al intinde,ajutandu-ne de maini,tragand si intinzand...pana devine un aluat subtire ca foita de tigare....Daca avem greutati in intinderea lui,il mai stropim cu un pic de ulei.Marginile aluatululi,care vor fi mai groase,se taie jos,sa ramana numai aluatul bine intins.
      Se mai lasa un pic asa intins la odihna,stropit cu ulei.Se adauga deasupra branza,si se ruleaza frumos,iar la final se roteste,ca un colacel.Ideea este sa fie ca un fel de capac ,peste tocanita de cartofi.Se aseaza deasupra tocanitei,si se pune si capac,lasand sa fiarba la foc foarte mic,pana este gata si tocanita si placinta.
    Se serveste calda,o bucata de palcinta insotita de tocanita de cartofi frumos asezata in farfurie....
   Desi pare o reteta ciudata pentru unii,va garantez ca este foarte buna!
   P.S.   Am uitat sa precizez,ca am insotit acest fel de mancare cu o paine cu ceapa,facuta la masina de paine.Ca sa fie cu adevarat un gust "taranesc" de la inceput pana la sfarsit.
    

luni, 7 februarie 2011

INTERVIU

   In ultima vreme,am fost preocupata cu participarea la un concurs pe baza de retete culinare,iar cu aceasta ocazie,am fost rugata sa dau un interviu,cu privire la acest hobby al meu,si anume bucataria.Cine doreste sa citeasca interviul,il poate urmari aici.
   

marți, 25 ianuarie 2011

PLACINTA TARANEASCA CU VARZA

   Pur si simplu nu ma pot abtine..retetele de pe blogul doamnei laura laurentiu sunt atat de bune...incat nu pot sa nu fac in fiecare saptamana cate ceva ce vad pe acolo..mai ales unele placinte cum este si aceasta,cu un foietaj facut in casa.
     Asa ca,de aici am luat aceasta reteta minunata si am reprodus-o in bucataria mea.
     Nu va pot spune ce minunat se imbie foietajul crocant,cu varza calita si smantana de deasupra....
   Pentru foietaj avem nevoie de:
300 de grame de faina 000
200 - 250 ml de apa
un capacel de otet
o lingurita rasa de sare
     Se framanta un aluat fin,neted,nelipicios.
    Se lasa la odihna 30 min.
  In timpul asta calim o varza dulce (in cazul meu nu am avut dulce,asa ca am folosit murata),cu un pic de sare si piper.Se urmareste sa nu se lipeasca,adaugand cate un pic de apa peste ea,pana este gata.Se lasa la racit,iar dupa ce este rece,se adauga 1 ou,si 2 linguri cu varf de pesmet.Se lasa deoparte.
   Aluatul ce s-a odihnit,se imparte in 10 bile,cat mai egale.Acestea se intind fiecare in cate un rotund de cca 20 cm diametru,si se ung pe deasupra cu untura.O sa avem nevoie de aprox 100 gr untura pt toate foile.
   Foile unse asa,se pun una peste alta,ultima foaie fiind unsa cu mai putina untura,cat sa nu se usuce.
             Se lasa iar la odihna cam 20 min,iar in timpul asta se da drumul cuptorului.
  Dupa trecerea timpului de odihna,foile de aluat,fiind una peste alta,se ia la intins,asa cum sunt,una peste alta,de data asta trebuie sa le intindem intr-o foaie de vreo 50 cm in diametru,marginile mai groase care raman,se taie jos.
     Se aseaza varza calita in mijlocul foii,si se inveleste cu aluatul,avand grija sa nu se aglomereze prea mult aluat intr-un singur loc.Apoi se rastoarna in tava.Cam asa trebuie sa arate:
               Eu,la fel ca si doamna Laura ,am folosit marginile aluatului pe care le-am taiat,si am facut un grilaj deasupra placintei,doar pt aspect.Se da cu ou deasupra,si se baga la cuptorul incins,pana se rumeneste.La cuptorul meu a durat 45-50 min.
       Se serveste calda sau rece,cu smantana langa.E o minunatie!!!!!

luni, 24 ianuarie 2011

TORT CADOU

  Acest tort l-am facut pt ziua de nastere al nasei mele...m-am gandit ca nu ar merge nimic mai bine decat un cadou...dulce!Este tort diplomat in interior,in care am adaugat si bomboane de ciocolata maruntite,si apa de flori de portocal.
   L-am imbracat in pasta de zahar,si ornat cu trandafirasi si frunze din pasta de lapte praf.
  

duminică, 23 ianuarie 2011

SUPA DE PUI CU TAIETEI DE CASA

    Am facut supa azi.Nu mai stiam ce sa mai fac de mancare,si,mi-a venit dintr-o   data ideea pt supa asat,gandindu-ma ca nu mi-am mai folosit de multa vreme masina de facut taietei.Si vroiamsa o fac cu niste taietei de casa,caci acestia sunt cei mai buni.
      Poate o sa explic alta data cum fac acesti taietei.Acum nu am poze de ale procedeului,si nu imi place sa explic ceva fara sa am si poze, macar cu produsul finit.
   Sigur ca majoritatea dintre noi stiu sa faca o supa.Dar tot m-am hotarat sa o postez,deoarece mi-a placut foarte mult cum arata in farfurie...tot colindand blogurile si site-urile de specialitate am mai aflat si eu anumite trucuri,si ma grabesc sa vi le impartasesc si voua.

       In primul rand,cea mai buna supa eu zic ca este cea de pui,sau de gaina.Zis si facut.Am pus la fiert intr-o oala cu apa,un pui,facut bucatele.In timpul fierberii am grija sa spumuiesc de mai multe ori,iar unul din trucurile pe care le-am invatat,si pe care eu nu il stiam,este ca,pentru ca supa sa ramana clara,sa nu fie tulbure,trebuie lasata sa fiarba la foc foarte mic,si sa nu clocoteasca.Asa ca,de cate ori vad ca incepe sa clocoteasca,mai pun un pic de apa rece,ca sa o potolesc.     
    In timpul asta am facut taieteii.Dupa ce a fiert carnea,am taiat 2 morcovi,o telina,gulie,si o ceapa.Le-am pus la fiert,am adaugat un pic de vegeta,si am asteptat sa fiarba legumele,procedand in continuare la fel,punand un pic de apa rece de cate ori incepea sa clocoteasca.Cand au fiert si legumele,am scos afara doar ceapa,pentru ca eu las restul legumelor innauntru,pentru ca fetele mele le mananca odata cu supa.Mai ales cea mica.
    Taieteii eu ii fierb intotdeauna separat,pt a fi sigura ca nu au prea multa faina.Ii clatesc prin apa rece.Si ii adaug in supa la final innainte sa sting focul.
      Condimentez cu putin piper...si gata de servire!
     Pofta buna.

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

BUREK CU BRANZA SARATA

           Reteta acetei placinte am luat-o de aici .Si trebuie sa recunosc,ca de cand am descoperit-o,m-am indragostit de ea,este extraordinara,nici nu ma pot gandi la alt cuvant care sa o descrie.
        Pt aceasta placinta avem nevoie de:
- 1 pachet de foi de placinta ,eu am folosit de data asta Linco,insa cele de la Bella eu le consider cele mai grozave
-1 kilogram de branza,eu de obicei folosesc sarata,dar cui nu ii place sarata ,se poate folosi in proportie branza proaspata cu branza telemea,totul e sa nu fie prea sarata.
 -5 oua
200 de grame de smantana 

    Toate astea se amesteca,pana rezulta o umplutura destul de fluida,nu foarte teapana.Daca este prea vartoasa,se mai adauga un ou,sau putina smantana.    
Pe deasupra avem nevoie de:
100 ml apa minerala carbogazoasa
100 de grame de smantana
1 ou
       Foile de placinta se decongeleaza,se alege o tava ce se tapeteaza cu hartie de copt.Se aseaza vreo 3-4 foi,fiecare pe rand unsa un pic cu ulei (nu trebuie innecata in ulei,trebuie unsa foarte "discret",ca sa zic asa), iar peste ele se pune o parte din umplutura de branza.Se pun alte 3-4 foi,la fel unse cu ulei,si din nou,alta parte din umplutura.Peste umplutura,alte foi,si tot asa,alternand cu umplutura,pana ultima parte este de foi.
   Se portioneaza placinta iin tava,asa cruda,in cate bucatele si de ce dimensiune le vrem.Se amesteca apa minerala cu smantana si cu oul,si se toarna deasupra placintei.Se da la cuptorul preincins,pana se rumeneste frumos deasupra.
       Este o placinta foarte buna,ea se poate face in multe variatii,inclusiv cu branza dulce sau carne,si promit ca in viitor le voi posta si pe acestea.

joi, 20 ianuarie 2011

PUI INTREG IN CRUSTA DE SARE

    Dupa pestele in crusta de sare,am hotarat sa fac si un pui sa vad cum iasa.A iesit spectaculos!Extraordinar de bun,carnea parca se topea in gura,gust fin de lamaie si unt...
      Pt aceasta reteta avem nevoie de

- 1 pui intreg,aprox de 1,500 gr
- sare mare,cam 1 kg si jumatate
- 1 lamaie intreaga
- zeama si coaja de la 1 lamaie
-jumatate de pachet de unt
- piper
-3-4 oua
- 3-4 catei de usturoi
       Pentru inceput se spala puiul foarte bine,si se tamponeaza cu un servetel,pentru a absorbi apa.Se freaca untul cu piper,usturoiul tocat marunt,coaja si zeama de lamaie.Se freaca tot puiul cat si interiorul lui,cu acest amestec,si se introduce lamaia intreaga in pui.Am aflat de curand ca daca folosesti o lamaie in interiorul puiului,carnea lui nu se mai usuca asa de tare.Daca lamaia este mare si nu incape (cum s-a intamplat de altfel si la mine),o taiati pe jumate si bagati doar o jumatate.
       Sarea mare se amesteca cu ouale.Se aseaza o foaie de copt in tava in care dorim sa punem puiul.Punem o cantitate generoasa de sare in tava.Se aseaza puiul deasupra,iar peste pui,se aseaza restul de sare,in asa fel incat sa acoperim tot puiul.
      Cam asa a aratat puiul meu:
 Se da la cuptorul incins la 220 grade ,aproxximativ 2 ore.Dupa o ora si jumatate,eu l-am scos din cuptor,am spart crusta de sare,si l-am mai dat restul de 30 min fara crusta in cuptor,pt a se rumeni.Altfel el ramane mai alb la culoare,si deci ,mai inestetic,dar asta nu inseamna ca se schimba gustul cu ceva.
 Este fraged,foarte bun,totusi,nu va sfatuiesc sa mancati pielea,pt ca poate fi destul de sarata.Cel putin pentru gustul meu.
Am servit acest pui cu un piure de cartofi si aceasta paine .

PAINE CU MASLINE

  
Aceasta paine am facut-o tot cu ajutorul masinii de paine,este o paine in care eu am decis sa pun niste masline rondele.Sunt in perioada de testare,asa ca o sa incerc tot felul de combinatii,pt a vedea cat sunt de bune,sau cat de mult schimba gustul un anume ingredient.
     Pt acessta paine,la masina mea,am pus 300 ml lapte,2 lgt sare,1 lg zahar,500 gr faina si 1 lgt si jum de drojdie uscata Dr Oetker.Cand m-a anuntat masina ca pot sa adaug ingredientele suplimentare,am adaugat cam 100 gr masline negre,fara samburi,taiate rondele.Masina mea face paine intre 750-900 gr.Adica are 2 setari,de 750 gr si de 900 gr.Ingredientele enumerate mai sus,sunt pt cea de 900 gr.
   Dupa cum vedeti in fotografie,a iesit o paine frumoasa,gustoasa,si nu se compara cu nimic din ceea ce se gaseste pe piata.Unde mai punem ca simti si mirosul imbietor de paine calda,miros care parca te imbie sa mananci o felie de indata ce o scoti din masina de paine...

miercuri, 19 ianuarie 2011

VOL AU VENT CU CIUPERCI

Reteta asta am facut-o pentru Anul Nou,insa nu am reusit pana acum sa v-o prezint,si,avand un pic timp liber,iat-o!
    E o reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa.Eu pt vol au vent am folosit aluat foietaj cumparat,mi se pare cea mai simpla solutie,iar aluatul pe care eu il folosesc mereu si care nu mi-a dat niciodata batai de cap este cel bulgaresc de la Bella.
     Nu am poza pas cu pas,insa va explic,pt ca este foarte simplu.Este ca la fursecurile umplute.Se lasa aluatul la decongelat,la temperatura camerei.Atentie,nu il decongelati in microunde!!!Se desface aluatul,si nu se mai intinde cu sucitorul.Daca l-am intinde am strica straturile din el,si atunci nu s-ar mai umfla asa frumos in cuptor.In functie de cat de mari vrem sa iasa,taiem rondele din aluat.Jumatate le lasam asa cum sunt,si jumatate mai facem o gaura in ele,cu ceva ce este aproape de aceeasi dimensiune.Ne intereseaza sa ramanem doar cu marginile rondelei.Rondeaua intreaga se da cu ou,si se inteapa cu o furculita.Rondeaua din care am mai decupat un cerc,se pune peste cea intreaga,si se pensuleaza si ea cu ou.Putem presara deasupra susan,mac...chimen,cascaval,ce dorim.Mie mi-au iesit dintr-un pachet de aluat de 800 gr,10 bucati.Bineinteles ca au ramas resturi,pe care insa nu le-am aruncat,ci le-am transformat in niste saleuri delicioase.
      Se dau la cuptorul incins cam la 180 gr,pana se rumenesc frumos deasupra (eu nu prea deschid usa cuptorului pana nu vad ca sunt gata,pt ca am patit sa mi se lase aluatul).La final vom avea niste cosulete,ca sa zic asa,pe care le putem umple cu ce dorim.Putem face umpluturi dulci,de creme sau budinci,frisca,etc.Sau din cele sarate,cum ar fi pasta de ficat ,de icre,de branza,insa in cazul asta va sfatuiesc sa le faceti mai mici,cum s-ar spune sa fie de dimensiunea acelor finger food.Adica bucatele pe care sa le poti manca muscand o singura data din ele.
   Fiin pt noi,acasa,eu le-am lasat la o dimensiune mai maricica,(am taiat rondele cu gura unui pahar),si le-am, umplut cu ciuperci.
     Pt aceasta umplutura,am avut nevoie de 500 gr ciuperci champinon,pe care le-am taiat marunt,si le-am calit impreuna cu o ceapa mica.Le-am tot adaugat lapte pe foc,pana s-au facut,iar la final,am amestecat cam 2 linguri de pasta de tomate in compozitie.Mai punem si 100 gr de smantana,chiar la sfarsit,cand stingem focul.Daca doriti,puteti adauga si verdeata,patrunjel sau marar.Eu nu am mai pus.Am lasat la racit,  aceasta  am umplut vol au vent-urile,iar deasupra am presarat niste cascaval ras.
     Au fost foarte bune!!!

marți, 18 ianuarie 2011

PESTE IN CRUSTA DE SARE


Pana acum nu am facut asa ceva.Dar tot studiind internetul,am vazut multe laude la adresa acestui fel de mancare.Asa ca,atunci cand am luat din piata niste pastrav proaspat m-am hotarat sa incerc reteta.
   Zis si facut.Pentru aceasta reteta avem nevoie de atata peste,cate persoane sunt la masa (daca pestele este micut,cum a fost pastravul meu),sau de un peste mare,care ajunge cam pentru 4 persoane.
    Deci,avem nevoie de:
- peste,de orice fel de care dorim,atata timp cat este peste intreg,curatat de intestine,dar nu si de solzi.
-sare mare,din aceea pentru muraturi,cam 1 kg am folosit eu la pestii mei,daca aveti un peste mai mare,va trebuie mai multa.Avand in vedere ca sarea pt muraturi nu este scumpa,eu va sfatuiesc sa pregatiti mai multa,caci cai bine sa ramana decat sa nu va ajunga.
   Acestia au fost pestisorii mei:
   Mai avem nevoie de :
-100 gr unt,
-coaja  si zeama de la o lamaie
- 2-3 catei de usturoi pisat
- un pic de cimbru
-sare,piper
-optional,niste felii de lamaie
   Umplutura din pesti am luat-o de aici.
    Pestii spalati,curatati de intestine,se sterg cu un servetel,sa se absoarba apa.
   Intr-o tava,se aseaza niste hartie de copt,iar peste ea se pune o cantitate generoasa de sare mare.
     Untul se freaca cu zeama de lamaie,se adauga coaja de lamaie,usturoiul,sarea,piperul si cimbrul,si cu aceasta compozitie se umplu pestii,iar  peste compozitie,in burta pestelui,se adauga feliile de lamaie,injumatatite.
   Pestii asa pregatiti,se aseaza in tava cu sare,iar peste ei se pune atata sare,cat sa acopere pestele,fara capul acestuia,si fara coada lui.
  Cam asa trebuie sa arate:

 Se dau la cuptorul preincins la 180-200 grade,cam 20-25 min.Findca e acoperit de sare,sarea va face o crusta foarte tare la suprafata pestelui,si,daca vreit sa va asigurati ca e facut,puteti sa-l testati bagand varful unui cutit foarte ascutit in crusta.Daca acesta aluneca usor in interiorul pestelui,inseamna ca este facut.
    Cand sunt gata,se scot din cuptor,se sparge crusta de sare,usor,cu un cutit,si se alege pestele,dupa cum se vede in poza,eu am reusit sa il scot intreg,insa fara piele,deoarece din cauza sarii,pielea se ia foarte usor de pe peste,odata cu sarea (de aceea am spus ca nu trebuie sa curatati de sozi pestele,pt ca se ia pielea de pe el foarte usor,si implicit si solzii.Deci e o munca in minus,pe care trebuie sa o facem,cand curatatm pestele crud.)
      Se poate servii cu orice garnitura de cartofi,eu i-am servit cu cartofi copti in cuptor cu usturoi si unt,si cu un mujdei de usturoi,facut din :
-1 capatana mai mica de usturoi pisata fin
- un pic de sare
- ulei,pe care il turnam cate putin,pana iasa ca o maioneza
-la final mai adaug un pic de smantana,iar daca vreti puteti adauga si un pic de pasta de rosii ,pt a-l colora.
     Va garantez ca este un mujdei extraordinar de bun.

duminică, 16 ianuarie 2011

MINI RULADE DIN PULPA DE PORC

   Azi am avut la masa aceste mini rulade din pulpa de porc,umplute cu carnacior afumat si branza topita.Ramasesem in pana de inspiratie in ceea ce priveste o masa de duminica,aveam o bucata de pulpa de porc,asa ca...am improvizat un pic...si asta a iesit:
   Pt ele avem nevoie de:
-pulpa de porc
-carnacior afumat,din acela subtire,tip oltenesc
-branza topita,eu am folosit din aceea triunghiuri.
-sare,piper.
Pt crusta,avem nevoie de:
-oua
-faina
-pesmet
     Pulpa de porc am taiat-o in felii,nu foarte groase,indeajuns incat sa le pot bate cu ciocanul de snitele.Am condimentat-o cu sare si piper.Peste ea,am intins un triunghi de branza topita,si am asezat frumos o bucatica de carnacior afumat,si am impachetat toata pulpa,ca si pe o sarma.
    Am dat "sarmalutele" prin faina,ou batut,si apoi prin pesmet.Le-am prajit in ulei incins (eu am folosit friteoza,mi se pare de mare folos la casa omului),si apoi le-am mai dat un pic la cuptor,sa fiu sigura ca nu raman crude.
       Le-am mancat cu un pireu alaturi,si,pana si Monica,fetita mea cea mare ,care e o mofturoasa in ceea ce priveste mancarea,a mancat o bucata intreaga.
   Va garantez ca sunt foarte bune!

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

PAINE FRENCH

Primul fel de paine pe care l-am incercat la masina de facut paine.A iesit excelent,mai ales ca mie nu imi place coaja crocanta la paine.A iesit o paine moale,putin dulceaga,dar foarte buna.Reteta este:

  -1 lingurita si jumatate de drojdie uscata    
 -470 gr faina de grau tip 405
  - 2 linguri jumate de zahar
  -2 lingurite sare
  -2 linguri unt
  -180 ml lapte
  -145 ml apa
   Ordinea in care punem ingredientele este:prima data lichidele,apoi zaharul sarea,untul trebuie topit,sau sa fie bucatele mici,iar la final faina,in care se face un sant si se adauga drojdia,pt ca ea nu trebuie sa atinga sarea sau zaharul,iar apa si laptele trebuie sa fie caldute,cam 25 grade,caci altfel nu va creste painea.Programul pe care l-am ales a fost cel de paine french,coaja de culoare medie,si gramajul de 900 gr.

joi, 13 ianuarie 2011

MASINA DE FACUT PAINE

   De mult imi doresc asa ceva.M-am intrebat de multe ori daca merita sa imi cumpar sau nu,insa faptul ca o pot folosi si  doar la framantat m-a facut sa ma hotarasc foarte repede.Nu a fost scumpa,pt ca nu imi permit sa imi iau ceva scump,am luat cea mai ieftina de pe piata,si anume,o masina Vortex,care face paine de pana la 900 gr.


     Are 12 programe,inclusiv cel doar pt framantat,si sper sa imi fie drag sa o folosesc.Chiar acum am o paine toast in ea la dospit,si de-abia astept sa mananc o felie de paine calda.
Sunt foarte curioasa cum merge,daca a meritat sa o achizitionez,si in curand voi posta si retete facute cu ajutorul ei.

marți, 11 ianuarie 2011

GALAKTOBOUREKO

Stiu...o sa spuneti ca e o denumire foarte ciudata pentru o prajitura.Azi am hotarat ca voi innaugura pe blogul meu o anume sectiune,aceea de placinte si prajituri de pe alte meleaguri,si iata azi,o placinta greceasca.Sau sa spun de inspiratie greaca?(pt ca nu prea stiu daca e exact ca reteta originala).Nu are importanta prea mare.Dar m-am hotarat sa o incerc,dupa ce am vazut aceasta reteta aici,ocazie cu care ii tare multumesc doamnei Laura Laurentiu.De mult vroiam sa incerc o reteta greceasca,insa nu gasisem una care sa imi faca asa de mult cu ochiul ca aceasta,si in plus,este foarte buna pt copii,deoarece contine o cantitate considerabila de lapte,si gris.

     Pt aceasta reteta avem nevoie de
-1 pachet de foi de placinta (eu de data asta am folosit Linco) de 400 gr
 ca o introducere,in reteta originala,scrie ca avem nevoie de 12 foi de placinta.Eu avand un pachet cumparat,am numarat foile,si am descoperit cu surprindere,ca erau 13 foi in pachet.Deci,eu spun un pachet de 400 gr.
-1 litru de lapte
-6 oua
-130 gr gris
-250 gr zahar
-150 gr de unt de 80% grasime (aici eu am trisat un pic,si am pus 200 gr,pt ca mie nu mi-a ajuns 150)
 iar pt sirop,avem nevoie de:
- 1 cana apa
-1 cana zahar
-zeama de la o jumatate de lamaie
-coaja de la 1 lamaie (aici iar am trisat,din lipsa de coaja de lamaie,si am pus de portocala,mai ales ca am mai adaugat ceva suplimentar,de care va voi spune mai incolo)
   Deci sa incepem.Laptele il punem la fiert,intr-o oala mai mare,iar intre timp,frecam ouale cu zaharul si grisul.
Cand a fiert laptele,se adauga incet compozitia de oua si gris peste el,amestecand usor,pana incepe sa se ingroase.Se da cateva clocote,si se ia de pe foc.Va fi o compozitie densa,dar in acelasi timp,spumoasa,parca aerata,dupa parerea mea.Asa arata la final crema:
  Se topeste untul.Foile de placinta se ung pe rand cu unt,asezandu-le intr-o tava,avand grija sa alegem o tava care este mai mica decat foile,in asa fel incat sa atarne foile in afara peretii tavii (aspectul asta e foarte important).Se pun 6 foi una peste cealalta,unse fiecare cu unt,bineinteles,iar apoi se toarna toata crema in tava,avand grija ca marginile sa le impachetam dupa aceea peste crema.Va arata asa:




    Peste ,se pun celelalte foi,pe rand,unse cu unt,iar cu grija trebuie sa le indesati pe marginea placintei,iar daca puteti,sa le bagati pana dedesubtul ei.E mai anevoios procesul,dar credeti-ma nu e irealizabil.La sfarsit va arata asa:



   Se portioneaza cu un cutit bine ascutit,iar restul de unt se toarna deasupra.De aceea am spus ca eu am folosit mai mult unt,pt ca 150 gr eu am folosit doar la unsul foilor,iar cand la final am vazut ca nu a ramas,am mai topit 50 gr,care l-am turnat deasupra.



Asa a aratat portionata.Se baga la cuptorul preincins la 160 gr (asa l-am fixat pe al meu),cam 45 min,pana devine aurie.
    Pana se coace,pregatim siropul,si anume punem toate ingredientele enumerate mai sus,la fiert,iar pe langa acelea,eu am mai adaugat un capacel de apa din flori de portocal,pe care am achizitionat-o recent,de la un magazin din oras.Iata cum arata aceasta apa,pt cei care nu sunt cunoscatori:
         Nu este neaparat sa adaugati aceasta apa,in reteta nu precizeaza,insa eu stiu ca aroma deosebita a dulciurilor grecesti si mai ales turcesti,este data de aceasta apa din flori de portocal,si apa de trandafiri,amandoua fiind cele mai recente achizitii ale mele.Si am preferat sa o adaug.
  Cand o scoatem din cuptor,se adauga siropul peste ea.
Aceasta se lasa la racit,si dupa caeea se baga la rece,in frigider.Se serveste rece.Si o felie virtuala pt toti cei ce citesc aceasta reteta:




luni, 10 ianuarie 2011

TORT TEREN DE FOTBAL

Am facut sambata asta un tort teren de fotbal,pt un baietel de 10 ani.De data asta a fost vorba de un blat de ciocolata si de o crema ganache,atata in interior,cat si in exterior.Nu mai scriu si reteta,p ca am mai explicat si in alte postari cum fac aceasta crema de ciocolata.Cat despre blat,a fost unul sin 10 oua,iar de insiropat,l-am insiropat cu sirop de piersici si portocale.


FURSECURI NON PLUS ULTRA

     Reteta pt fursecurile astea,am luat-o de pe blogul Amaliei,ocazie cu care ii multumesc  mult pt reteta,care desi este una foarte migaloasa,este foarte gustoasa.

Iata reteta:
200 g untura sau 400 g margarina
5 galbenusuri
2 plicuri zahar vaniliat
150 gr zahar pudra
750 g faina
Pentru bezea :
5 albusuri
10 linguri de zahar
putin otet sau suc de lamaie
Pentru umplut:
magiun de prune
miez de nuca prajit si macinat
Se framanta un aluat,se intinde o foaie,si se decupeaza cu un pahar forme rotunde,cat de mari vrem sa iasa fursecurile.Eu le-am facut mai mici.Se aseaza in tava.
 Se pregateste bezeaua,se bat albusuile cu zaharul si sucul de lamaie,si se orneaza cu un pos,fiecare cerculet de aluat in parte.
  Se dau la copt,eu le-am dat in cuptor,la foc mic,cam 30 min.,si am lasat usa cuptorului un pic intredeschisa,pt ca bezeaua de deasupra mai mult sa se usuce,nu sa se si schimbe la culoare.
   Se scot cu grija din tava,si se lipesc cate 2,ajutandu-ne de magiunul de prune,care a fost amestecat cu miezul de nuca.La final se dau prin miez de nuca,eu am incercat chestia asta folosind un pic de nuca de cocos,dar mie chestia asta mi s-a parut cea mai laborioasa,asa ca in final, le-am lasat fara.
  Oricum ele sunt f bune,si cu cat au stat mai mult,au fost si mai fragede.
    Multumesc Amalia pt reteta!

duminică, 9 ianuarie 2011

Racituri cu carne afumata si curcan

  Anul acesta am fost pe cont propriu in prepararea raciturilor de sarbatori,lucru care de obicei cadea in sarcina mamei mele.Dar am zis ca vreau sa le fac intr-un mod mai deosebit,si anume in portii mici individuale,mai precis in tavile pt briose,asa le-am putut scoate usor,si pune pe un platou,seara la masa.


   Deci sa incepem:am cumparat jambon afumat de porc,care noua ne place f mult,insa ce va sfatuiesc eu este sa-l lasati un pic la desarat,pt ca eu nu am facut-o,si mi-au iesit destul de sarate,cu toate ca nu am mai adaugat sare deloc la fiert.Deci am cumparat jambonul,si l-am pus la fiert,impreuna cu pulpe de curcan,fara piele,iar ca sa  fiu sigura ca se gelatinizeaza,am adaugat cam 500 gr sorici la fiert.Pe langa asta,am adaugat foi de dafin si boabe de piper.Apa de pe carne trebuie  sa depaseasca carnea cam cu o palma,pt ca trebuie tinut cont ca nu se mai adauga apa dupa ce incep sa fiarba.
   Pt ca am avut si carne de curcan,in timpul fierberii am  spumuit preparatul,de cate ori a fost nevoie.
   Cand carnea cade de pe os,este gata.Cand am oprit focul,am adaugat usturoi tocat,dupa gust,si am lasat un pic deoparte pt aromatizare.Se portioneaza carnea,eu am eliminat soriciul,pt ca nu ne place (l-am folosit doar pt gelatinizare),si am pus carnita ,dupa cum am spus,in niste tavi pt briose,pe care le aveam in casa.Am strecurat zeama,si am adaugat,o peste carne,le-am lasat la racit,si apoi,cand au fost reci,le-am pus la rece pana a doua zi.
   Dupa cum se vede in poza,au iesit niste portii foarte mici,bune de pus pe un platou separat,la masa de sarbatori.

clatite Ana Lugojana

Aceste clatite,sunt extraordinar de bune,mi-au placut f mult,iar reteta am luat-o de aici clatite banatene.Procedura este una migaloasa,spun eu,care dureaza un pic mai mult,si pt ca am precizat blogul de unde am luat reteta,nu o mai postez si eu.Tot ce am de spus despre acesasta reteta,este ca e FENOMENALA!Clatite cu branza si stafide,sosul de vanilie si bezeaua de deasupra..mmmmmm,un gust demential!!!

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

SARMALE

   Stiu ca toata lumea stie sa faca sarmale.Dar poate nu toata lumea le face ca mine.Si in plus de asta ,anul aceasta mi-am achizitionat un vas roman,si le-am facut in el.
   Pt 40 sarmale mici,adica exact cat au incaput in vasul meu,am folosit cam 1 kg de carne tocata de porc,nu foarte grasa,o mana de orez,o ceapa de marime medie,marar uscat,cimbru,pasta de tomate.Bineinteles ca sarmalele sunt f bune si cu ceva afumatura,asa ca eu de data asta le-am facut cu carnati afumati,desi de cele mai multe ori eu folosesc oase afumate.
     Am folosit varza murata,cam 2 verze de marime medie,fiecare foaie am taiat-o in doua,deci ,dupa cum spuneam,iasa mai mici sarmalele.
   Am calit ceapa,am  adaugat orezul,si un pic de apa,si am lasat pe foc cam 5 min.Carnea am condimentat-o cu sare,piper,si peste ea am adaugat ceapa si orezul,cu tot cu uleiul din tigaia in care am calit-o.
     Se formeaza sarmalele,se pune cate un rand de sarmale in vas,peste ele punem varza tocata si cateva bucatele de carnati afumati,si tot asa,pana terminam compozitia de carne.Deasupra,trebuie sa fie neaparat varza tocata,peste care eu pun cimbru uscat,marar uscat si cam 3 linguri de pasta de tomate.
   Punem peste ele apa sau chiar zeama de varza (daca ne place asa ceva),si dam la cuptor,(sau pe foc,daca nu doriti la cuptor,pt ca la cuptor va dura mai mult),cam 3 ore (atat le-am tinut eu,dar cred ca conteaza si ce fel de cuptor aveti acasa,deci poate dura si mai putin de atat).
      Niste mici sfaturi in ce priveste vasul roman:daca folositi asa ceva,este bine de stiut ca trebuie pus in apa innainte de fiecare folosire,minim 15 min.Iar daca il folosim pe aragaz,trebuie aparat de foc direct printr-o tabla pe care o punem peste ochiul de la aragaz.
   Normal un vas roman nu se spala cu detergenti,el se spala cu apa calda si un burete moale.Personal,eu nu cred ca solutiile din ziua de azi sunt asa toxice cum erau cele de pe vremuri,dar fiecare face cum vrea.

POFTA BUNA!

marți, 4 ianuarie 2011

Bine v-am gasit in Noul an!

            M-am intors dupa o vacanta mai indelungata,si pt asta imi cer iertare ca nu am apucat sa va spun si eu voua un Craciun Fericit! sau un an nou fericit!,insa piticele mele amandoua,plus faptul ca am avut f multa treaba de sarbatori,m-au facut sa neglijez acest lucru din viata mea,si anume blogul.
   Dar va promit ca incepand de azi voi scrie si retetele care le-am facut de sarbatori,cate una pe zi,ca sa puteti tine pasul.Si incep sa va enumar ce feluri de mancare  am facut de sarbatori.
   De Craciun am facut:

Sarmale in vas roman
Ciorba de burta
Racituri
Fursecuri spritate
Fursecuri non plus ultra
Cozonac cu branza dulce si stafide.
 











De revelion,am facut:
Salata de beof floarea soarelui
Oua umplute
Cosulete cu ciuperci
Ciorba de perisoare
Rulada de muschiulet cu carne tocata
Cartofi frantuzesti
Plachie de somn,iar pt cei care au vrut ceva mai deosebit,
Creveti cu sos iute si orez
Chiftelute de crab (pe care le-am cumparat gata facute,eu doar le-am prajit)
Cremes
Tort cu branza dulce si portocale
Savarine
si o placinta f buna,Burek cu branza sarata,reteta care am luat-o de la doamna Laura Laurentiu

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP