sâmbătă, 26 martie 2011

CIORBA DE "RACI"

   Am pus cuvantul "raci" intre ghilimele,pentru ca nu este vorba de adevaratii raci,ci de niste ardei,de o culoare rosie ca focul,care,in zona Olteniei,de unde este bunica mea,se cultiva, iar toamna,la cules,se insira pe o ata si se lasa la uscat,tocmai pentru a putea fi folositi a aceasta ciorba ,minunata,de post.

     De fapt,cautand pe net,sa vad cat de multe persoane cunosc acest fel de ciorba,am descoperit cu uimire,ca aceasta reteta este de origine macedoneana...
   Dar sa lasam povestile,si sa trecem la reteta.
    Pentru ca nu am pozat si "racii" mei,am sa imi permit sa imprumut o poza de pe aici,si sa va arat,ce sunt acestia:
   Dupa cum se vede,au o culoare foarte frumoasa,rosie ca focul.
    Intr-o oala,punem la calit o ceapa,apoi adaugam un morcov razalit,ceva albitura,si daca doriti ceva patrunjel si leustean tocat.Calim toate acestea,adaugam un pic de delikat,si 2 linguri de pasta de tomate,si apoi completam cu apa,lasand sa fiarba pana ce legumele sunt fierte.
    Intre timp,ardeii "raci" se pun in apa fierbinte la rehidratat,apoi se curata de seminte.
   Se caleste o ceapa in putin ulei,adaugam peste ceapa putina ciorbita de legume din oala,si 2 linguri de faina...amestecam repede sa nu se faca cocoloase,daca este prea tare se mai adauga zeama,daca este prea moale,se adauga faina.Potrivim mereu cantitatea de apa sau faina,pana iasa exact cata compozitie avem nevoie pt a umple ardeii cu ea.Condimentam cu sare si piper.Lasam compozitia la racit.Intru cat nu am facut poza in pasul acesta,va explic ca,compozitia trebuie sa fie destul de vartoasa,nu moale,cam ca un fel de aluat.
     Se umple ardeii cu aceasta.Se pun in ciorba de legume,si se adauga zeama de varza sau bors,depinde ce doriti.Eu de ex am avut bors praf,asa ca am pus din acela.Ideea este ca ciorbita trebuie sa iasa acra.
      Se lasa sa mai fiarba un pic,pana ce ardeii ies la suprafata.Acesta este semnul ca ciorba este gata.
    Este o ciorba de post,care mie mi-a bucurat mult copilaria,pentru ca era ciorba mea preferata,pe care o mancam de multe ori cand mergeam in vacanta la bunica mea.

2 comentarii:

Rosita Vargas

Me encantan las sopas en todo tiempo,de pimentón es maravillosa,se ve muy rica.La torta que has preparado última es bella y romántica,me encantó,ímbrátisari,abrazos grandes.

alice

gracias,Rosita,Abrazos grandes tambien.

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP