luni, 14 februarie 2011

CREMES

   Aceasta prajitura este o prajitura buna,si destul de usoara pt organism,zic eu.

   Se incepe cu foile de cremes.Sigur ca cea mai mare satisfactie este atunci cand faci un lucru cu manuta ta.De la mama mea mi-a ramas reteta de foi de cremes,dar in ziua de azi,cand este atat de usor sa intri intr-un magazin si sa le cumperi,nu multe persoane se mai incumeta la procesul anevoios si laborios de a le prepara.Rusinica mie,dar asa am facut si eu.
    Am cumparat foi de cremes.De fapt,cam asta fac defel.Poate odata o sa ma apuc sa le confectionez singura,si atunci o sa fiti primi care o sa aflati.

    Am purces la prepararea cremei.Eu plec de obicei de la reteta de crema fiarta,care contine cam 1 litru de lapte,cateva galbenusuri,si cateva linguri de faina sau amidon.Sigur ca aceasta crema contine si zahar,zahar vanilat,coaja de portocale sau lamaie.
     Se pune laptele la fiert,impreuna cu vreo 150 gr de zahar si vreo 2 pliculete de zahar vanilat.Cand incepe sa fiarba,se amesteca faina sau amidonul cu un pic de lapte cald,se face un fel de crema fluida din ea,si se adauga peste laptele fierbinte,mestecand in continuare,pana la ingrosarea cremei.Dupa ingrosarea cremei,putem adauga niste galbenus de ou,eu as zice vreo 2-3 (lucrul asta e optional,nu il fac de fiecare data.).Cand crema s-a ingrosat destul de mult,se da de pe foc deoparte,si se adauga si o margarina ,amestecand pana la omogenizarea acesteia.
     Aceasta este crema pe care am facut-o in cazul acesta.Mai am si alta varianta,in care,dupa racirea cremei,adaug cam 500 ml frisca batuta bine,si amestec usor,de sus in jos,pt a ramane crema aerata.De data asta am lasat-o asa,si am purces la asamblarea cremesului.
      Am pus prima foaie de cremes,am pus crema peste foaie,iar peste crema am pus frisca batuta,cam 500 ml.Deasupra,nu am mai pus foaia intreaga,si,pt a fi mai usor de portionat,am sfaramat foaia,si am presarat firmiturile foii deasupra cremei.
   PS.Daca crema vi sa pare cam moale,puteti hidrata 1 pliculet de gelatina granule,si il puteti adauga in crema fierbinte,amestecand pana la topirea gelatinei.
     Acest mod de prezentare a cremesului este de efect,arata foarte frumos pe un platou,si se poate manca mult mai usor.

duminică, 13 februarie 2011

TAIETEI CU VARZA

  In seara aceasta,o reteta foarte simpla....taietei cu varza.
    Este o mancare foarte gustoasa,mai ales daca taieteii sunt facuti in casa.Eu am mai avut o portie de taietei,ramasai de cand am facut supa de pui,si m-am gandit in seara asta sa fac aceasta reteta,care ii place mult sotului meu.


      Deci,se incepe prin calirea unei verze de marime medie,in putin ulei,adaugand cate un pic de apa pana cand varza este moale,deci,implicit,calita.Se adauga sare,piper si un pic de cimbru maruntit....si gata varza.
    In timpul asta punem la fiert taieteii,iar cand sunt fierti,ii adaugam peste varza.Mai tinem un pic pe foc,condimentam daca mai este nevoie,si gata...o mancare foarte gustoasa,si foarte usor de facut!

miercuri, 9 februarie 2011

PLACINTA INTINSA PE CARTOFI sau Paturata pe crumpi...

   Aceasta reteta am luat-o de...de unde altundeva cand vreau sa fac ceva deosebit?De  pe blogul doamnei Laura Laurentiu,de aici .O reteta grozava,de fapt o admir foarte mult pe aceasta doamna a bucatariei culinare,si de cate ori vreau sa fac ceva "banatan",ma uit pe blogul ei.Si nicidata nu raman dezamagita.

      Dar sa trecem la reteta:
    Eu pentru aceasta retea am pregatit ingredientele pt o mancare de cartofi si niste costita afumata,taiata bucatele.
Deci,niste cartofi taiati bucatele mai mari,ca sa fiarba mai greu.Tocam o ceapa,o calim,adaugam peste ea un morcov razalit,legume de care avem,putina boia dulce,putin bulion sau pasta de rosii,si apa peste ele.Asezonam cu un pic de sare sau vegeta..si lasam la fiert la foc mic.Adaugam bineinteles si costita afumata.
    Intre timp,facem placinta cu branza.
    Se face un aluat din 300 gr faina,un pic de otet,sare si cam 200 ml apa.Se framanta un aluat elastic,se unge bila de aluat cu ulei,si se lasa un pic la odihna.Cam 20 min.Intre timpul asta se prepara umplutura de branza,amestecand branza nu prea sarata,cam 500 gr cu un ou,si niste marar tocat fin.
    Dupa ce s-a odihnit aluatul,se intinde pe masa,se unge cu ulei,si se incepe al intinde,ajutandu-ne de maini,tragand si intinzand...pana devine un aluat subtire ca foita de tigare....Daca avem greutati in intinderea lui,il mai stropim cu un pic de ulei.Marginile aluatululi,care vor fi mai groase,se taie jos,sa ramana numai aluatul bine intins.
      Se mai lasa un pic asa intins la odihna,stropit cu ulei.Se adauga deasupra branza,si se ruleaza frumos,iar la final se roteste,ca un colacel.Ideea este sa fie ca un fel de capac ,peste tocanita de cartofi.Se aseaza deasupra tocanitei,si se pune si capac,lasand sa fiarba la foc foarte mic,pana este gata si tocanita si placinta.
    Se serveste calda,o bucata de palcinta insotita de tocanita de cartofi frumos asezata in farfurie....
   Desi pare o reteta ciudata pentru unii,va garantez ca este foarte buna!
   P.S.   Am uitat sa precizez,ca am insotit acest fel de mancare cu o paine cu ceapa,facuta la masina de paine.Ca sa fie cu adevarat un gust "taranesc" de la inceput pana la sfarsit.
    

luni, 7 februarie 2011

INTERVIU

   In ultima vreme,am fost preocupata cu participarea la un concurs pe baza de retete culinare,iar cu aceasta ocazie,am fost rugata sa dau un interviu,cu privire la acest hobby al meu,si anume bucataria.Cine doreste sa citeasca interviul,il poate urmari aici.
   

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP