marți, 18 ianuarie 2011

PESTE IN CRUSTA DE SARE


Pana acum nu am facut asa ceva.Dar tot studiind internetul,am vazut multe laude la adresa acestui fel de mancare.Asa ca,atunci cand am luat din piata niste pastrav proaspat m-am hotarat sa incerc reteta.
   Zis si facut.Pentru aceasta reteta avem nevoie de atata peste,cate persoane sunt la masa (daca pestele este micut,cum a fost pastravul meu),sau de un peste mare,care ajunge cam pentru 4 persoane.
    Deci,avem nevoie de:
- peste,de orice fel de care dorim,atata timp cat este peste intreg,curatat de intestine,dar nu si de solzi.
-sare mare,din aceea pentru muraturi,cam 1 kg am folosit eu la pestii mei,daca aveti un peste mai mare,va trebuie mai multa.Avand in vedere ca sarea pt muraturi nu este scumpa,eu va sfatuiesc sa pregatiti mai multa,caci cai bine sa ramana decat sa nu va ajunga.
   Acestia au fost pestisorii mei:
   Mai avem nevoie de :
-100 gr unt,
-coaja  si zeama de la o lamaie
- 2-3 catei de usturoi pisat
- un pic de cimbru
-sare,piper
-optional,niste felii de lamaie
   Umplutura din pesti am luat-o de aici.
    Pestii spalati,curatati de intestine,se sterg cu un servetel,sa se absoarba apa.
   Intr-o tava,se aseaza niste hartie de copt,iar peste ea se pune o cantitate generoasa de sare mare.
     Untul se freaca cu zeama de lamaie,se adauga coaja de lamaie,usturoiul,sarea,piperul si cimbrul,si cu aceasta compozitie se umplu pestii,iar  peste compozitie,in burta pestelui,se adauga feliile de lamaie,injumatatite.
   Pestii asa pregatiti,se aseaza in tava cu sare,iar peste ei se pune atata sare,cat sa acopere pestele,fara capul acestuia,si fara coada lui.
  Cam asa trebuie sa arate:

 Se dau la cuptorul preincins la 180-200 grade,cam 20-25 min.Findca e acoperit de sare,sarea va face o crusta foarte tare la suprafata pestelui,si,daca vreit sa va asigurati ca e facut,puteti sa-l testati bagand varful unui cutit foarte ascutit in crusta.Daca acesta aluneca usor in interiorul pestelui,inseamna ca este facut.
    Cand sunt gata,se scot din cuptor,se sparge crusta de sare,usor,cu un cutit,si se alege pestele,dupa cum se vede in poza,eu am reusit sa il scot intreg,insa fara piele,deoarece din cauza sarii,pielea se ia foarte usor de pe peste,odata cu sarea (de aceea am spus ca nu trebuie sa curatati de sozi pestele,pt ca se ia pielea de pe el foarte usor,si implicit si solzii.Deci e o munca in minus,pe care trebuie sa o facem,cand curatatm pestele crud.)
      Se poate servii cu orice garnitura de cartofi,eu i-am servit cu cartofi copti in cuptor cu usturoi si unt,si cu un mujdei de usturoi,facut din :
-1 capatana mai mica de usturoi pisata fin
- un pic de sare
- ulei,pe care il turnam cate putin,pana iasa ca o maioneza
-la final mai adaug un pic de smantana,iar daca vreti puteti adauga si un pic de pasta de rosii ,pt a-l colora.
     Va garantez ca este un mujdei extraordinar de bun.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP