marți, 25 ianuarie 2011

PLACINTA TARANEASCA CU VARZA

   Pur si simplu nu ma pot abtine..retetele de pe blogul doamnei laura laurentiu sunt atat de bune...incat nu pot sa nu fac in fiecare saptamana cate ceva ce vad pe acolo..mai ales unele placinte cum este si aceasta,cu un foietaj facut in casa.
     Asa ca,de aici am luat aceasta reteta minunata si am reprodus-o in bucataria mea.
     Nu va pot spune ce minunat se imbie foietajul crocant,cu varza calita si smantana de deasupra....
   Pentru foietaj avem nevoie de:
300 de grame de faina 000
200 - 250 ml de apa
un capacel de otet
o lingurita rasa de sare
     Se framanta un aluat fin,neted,nelipicios.
    Se lasa la odihna 30 min.
  In timpul asta calim o varza dulce (in cazul meu nu am avut dulce,asa ca am folosit murata),cu un pic de sare si piper.Se urmareste sa nu se lipeasca,adaugand cate un pic de apa peste ea,pana este gata.Se lasa la racit,iar dupa ce este rece,se adauga 1 ou,si 2 linguri cu varf de pesmet.Se lasa deoparte.
   Aluatul ce s-a odihnit,se imparte in 10 bile,cat mai egale.Acestea se intind fiecare in cate un rotund de cca 20 cm diametru,si se ung pe deasupra cu untura.O sa avem nevoie de aprox 100 gr untura pt toate foile.
   Foile unse asa,se pun una peste alta,ultima foaie fiind unsa cu mai putina untura,cat sa nu se usuce.
             Se lasa iar la odihna cam 20 min,iar in timpul asta se da drumul cuptorului.
  Dupa trecerea timpului de odihna,foile de aluat,fiind una peste alta,se ia la intins,asa cum sunt,una peste alta,de data asta trebuie sa le intindem intr-o foaie de vreo 50 cm in diametru,marginile mai groase care raman,se taie jos.
     Se aseaza varza calita in mijlocul foii,si se inveleste cu aluatul,avand grija sa nu se aglomereze prea mult aluat intr-un singur loc.Apoi se rastoarna in tava.Cam asa trebuie sa arate:
               Eu,la fel ca si doamna Laura ,am folosit marginile aluatului pe care le-am taiat,si am facut un grilaj deasupra placintei,doar pt aspect.Se da cu ou deasupra,si se baga la cuptorul incins,pana se rumeneste.La cuptorul meu a durat 45-50 min.
       Se serveste calda sau rece,cu smantana langa.E o minunatie!!!!!

luni, 24 ianuarie 2011

TORT CADOU

  Acest tort l-am facut pt ziua de nastere al nasei mele...m-am gandit ca nu ar merge nimic mai bine decat un cadou...dulce!Este tort diplomat in interior,in care am adaugat si bomboane de ciocolata maruntite,si apa de flori de portocal.
   L-am imbracat in pasta de zahar,si ornat cu trandafirasi si frunze din pasta de lapte praf.
  

duminică, 23 ianuarie 2011

SUPA DE PUI CU TAIETEI DE CASA

    Am facut supa azi.Nu mai stiam ce sa mai fac de mancare,si,mi-a venit dintr-o   data ideea pt supa asat,gandindu-ma ca nu mi-am mai folosit de multa vreme masina de facut taietei.Si vroiamsa o fac cu niste taietei de casa,caci acestia sunt cei mai buni.
      Poate o sa explic alta data cum fac acesti taietei.Acum nu am poze de ale procedeului,si nu imi place sa explic ceva fara sa am si poze, macar cu produsul finit.
   Sigur ca majoritatea dintre noi stiu sa faca o supa.Dar tot m-am hotarat sa o postez,deoarece mi-a placut foarte mult cum arata in farfurie...tot colindand blogurile si site-urile de specialitate am mai aflat si eu anumite trucuri,si ma grabesc sa vi le impartasesc si voua.

       In primul rand,cea mai buna supa eu zic ca este cea de pui,sau de gaina.Zis si facut.Am pus la fiert intr-o oala cu apa,un pui,facut bucatele.In timpul fierberii am grija sa spumuiesc de mai multe ori,iar unul din trucurile pe care le-am invatat,si pe care eu nu il stiam,este ca,pentru ca supa sa ramana clara,sa nu fie tulbure,trebuie lasata sa fiarba la foc foarte mic,si sa nu clocoteasca.Asa ca,de cate ori vad ca incepe sa clocoteasca,mai pun un pic de apa rece,ca sa o potolesc.     
    In timpul asta am facut taieteii.Dupa ce a fiert carnea,am taiat 2 morcovi,o telina,gulie,si o ceapa.Le-am pus la fiert,am adaugat un pic de vegeta,si am asteptat sa fiarba legumele,procedand in continuare la fel,punand un pic de apa rece de cate ori incepea sa clocoteasca.Cand au fiert si legumele,am scos afara doar ceapa,pentru ca eu las restul legumelor innauntru,pentru ca fetele mele le mananca odata cu supa.Mai ales cea mica.
    Taieteii eu ii fierb intotdeauna separat,pt a fi sigura ca nu au prea multa faina.Ii clatesc prin apa rece.Si ii adaug in supa la final innainte sa sting focul.
      Condimentez cu putin piper...si gata de servire!
     Pofta buna.

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

BUREK CU BRANZA SARATA

           Reteta acetei placinte am luat-o de aici .Si trebuie sa recunosc,ca de cand am descoperit-o,m-am indragostit de ea,este extraordinara,nici nu ma pot gandi la alt cuvant care sa o descrie.
        Pt aceasta placinta avem nevoie de:
- 1 pachet de foi de placinta ,eu am folosit de data asta Linco,insa cele de la Bella eu le consider cele mai grozave
-1 kilogram de branza,eu de obicei folosesc sarata,dar cui nu ii place sarata ,se poate folosi in proportie branza proaspata cu branza telemea,totul e sa nu fie prea sarata.
 -5 oua
200 de grame de smantana 

    Toate astea se amesteca,pana rezulta o umplutura destul de fluida,nu foarte teapana.Daca este prea vartoasa,se mai adauga un ou,sau putina smantana.    
Pe deasupra avem nevoie de:
100 ml apa minerala carbogazoasa
100 de grame de smantana
1 ou
       Foile de placinta se decongeleaza,se alege o tava ce se tapeteaza cu hartie de copt.Se aseaza vreo 3-4 foi,fiecare pe rand unsa un pic cu ulei (nu trebuie innecata in ulei,trebuie unsa foarte "discret",ca sa zic asa), iar peste ele se pune o parte din umplutura de branza.Se pun alte 3-4 foi,la fel unse cu ulei,si din nou,alta parte din umplutura.Peste umplutura,alte foi,si tot asa,alternand cu umplutura,pana ultima parte este de foi.
   Se portioneaza placinta iin tava,asa cruda,in cate bucatele si de ce dimensiune le vrem.Se amesteca apa minerala cu smantana si cu oul,si se toarna deasupra placintei.Se da la cuptorul preincins,pana se rumeneste frumos deasupra.
       Este o placinta foarte buna,ea se poate face in multe variatii,inclusiv cu branza dulce sau carne,si promit ca in viitor le voi posta si pe acestea.

joi, 20 ianuarie 2011

PUI INTREG IN CRUSTA DE SARE

    Dupa pestele in crusta de sare,am hotarat sa fac si un pui sa vad cum iasa.A iesit spectaculos!Extraordinar de bun,carnea parca se topea in gura,gust fin de lamaie si unt...
      Pt aceasta reteta avem nevoie de

- 1 pui intreg,aprox de 1,500 gr
- sare mare,cam 1 kg si jumatate
- 1 lamaie intreaga
- zeama si coaja de la 1 lamaie
-jumatate de pachet de unt
- piper
-3-4 oua
- 3-4 catei de usturoi
       Pentru inceput se spala puiul foarte bine,si se tamponeaza cu un servetel,pentru a absorbi apa.Se freaca untul cu piper,usturoiul tocat marunt,coaja si zeama de lamaie.Se freaca tot puiul cat si interiorul lui,cu acest amestec,si se introduce lamaia intreaga in pui.Am aflat de curand ca daca folosesti o lamaie in interiorul puiului,carnea lui nu se mai usuca asa de tare.Daca lamaia este mare si nu incape (cum s-a intamplat de altfel si la mine),o taiati pe jumate si bagati doar o jumatate.
       Sarea mare se amesteca cu ouale.Se aseaza o foaie de copt in tava in care dorim sa punem puiul.Punem o cantitate generoasa de sare in tava.Se aseaza puiul deasupra,iar peste pui,se aseaza restul de sare,in asa fel incat sa acoperim tot puiul.
      Cam asa a aratat puiul meu:
 Se da la cuptorul incins la 220 grade ,aproxximativ 2 ore.Dupa o ora si jumatate,eu l-am scos din cuptor,am spart crusta de sare,si l-am mai dat restul de 30 min fara crusta in cuptor,pt a se rumeni.Altfel el ramane mai alb la culoare,si deci ,mai inestetic,dar asta nu inseamna ca se schimba gustul cu ceva.
 Este fraged,foarte bun,totusi,nu va sfatuiesc sa mancati pielea,pt ca poate fi destul de sarata.Cel putin pentru gustul meu.
Am servit acest pui cu un piure de cartofi si aceasta paine .

PAINE CU MASLINE

  
Aceasta paine am facut-o tot cu ajutorul masinii de paine,este o paine in care eu am decis sa pun niste masline rondele.Sunt in perioada de testare,asa ca o sa incerc tot felul de combinatii,pt a vedea cat sunt de bune,sau cat de mult schimba gustul un anume ingredient.
     Pt acessta paine,la masina mea,am pus 300 ml lapte,2 lgt sare,1 lg zahar,500 gr faina si 1 lgt si jum de drojdie uscata Dr Oetker.Cand m-a anuntat masina ca pot sa adaug ingredientele suplimentare,am adaugat cam 100 gr masline negre,fara samburi,taiate rondele.Masina mea face paine intre 750-900 gr.Adica are 2 setari,de 750 gr si de 900 gr.Ingredientele enumerate mai sus,sunt pt cea de 900 gr.
   Dupa cum vedeti in fotografie,a iesit o paine frumoasa,gustoasa,si nu se compara cu nimic din ceea ce se gaseste pe piata.Unde mai punem ca simti si mirosul imbietor de paine calda,miros care parca te imbie sa mananci o felie de indata ce o scoti din masina de paine...

miercuri, 19 ianuarie 2011

VOL AU VENT CU CIUPERCI

Reteta asta am facut-o pentru Anul Nou,insa nu am reusit pana acum sa v-o prezint,si,avand un pic timp liber,iat-o!
    E o reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa.Eu pt vol au vent am folosit aluat foietaj cumparat,mi se pare cea mai simpla solutie,iar aluatul pe care eu il folosesc mereu si care nu mi-a dat niciodata batai de cap este cel bulgaresc de la Bella.
     Nu am poza pas cu pas,insa va explic,pt ca este foarte simplu.Este ca la fursecurile umplute.Se lasa aluatul la decongelat,la temperatura camerei.Atentie,nu il decongelati in microunde!!!Se desface aluatul,si nu se mai intinde cu sucitorul.Daca l-am intinde am strica straturile din el,si atunci nu s-ar mai umfla asa frumos in cuptor.In functie de cat de mari vrem sa iasa,taiem rondele din aluat.Jumatate le lasam asa cum sunt,si jumatate mai facem o gaura in ele,cu ceva ce este aproape de aceeasi dimensiune.Ne intereseaza sa ramanem doar cu marginile rondelei.Rondeaua intreaga se da cu ou,si se inteapa cu o furculita.Rondeaua din care am mai decupat un cerc,se pune peste cea intreaga,si se pensuleaza si ea cu ou.Putem presara deasupra susan,mac...chimen,cascaval,ce dorim.Mie mi-au iesit dintr-un pachet de aluat de 800 gr,10 bucati.Bineinteles ca au ramas resturi,pe care insa nu le-am aruncat,ci le-am transformat in niste saleuri delicioase.
      Se dau la cuptorul incins cam la 180 gr,pana se rumenesc frumos deasupra (eu nu prea deschid usa cuptorului pana nu vad ca sunt gata,pt ca am patit sa mi se lase aluatul).La final vom avea niste cosulete,ca sa zic asa,pe care le putem umple cu ce dorim.Putem face umpluturi dulci,de creme sau budinci,frisca,etc.Sau din cele sarate,cum ar fi pasta de ficat ,de icre,de branza,insa in cazul asta va sfatuiesc sa le faceti mai mici,cum s-ar spune sa fie de dimensiunea acelor finger food.Adica bucatele pe care sa le poti manca muscand o singura data din ele.
   Fiin pt noi,acasa,eu le-am lasat la o dimensiune mai maricica,(am taiat rondele cu gura unui pahar),si le-am, umplut cu ciuperci.
     Pt aceasta umplutura,am avut nevoie de 500 gr ciuperci champinon,pe care le-am taiat marunt,si le-am calit impreuna cu o ceapa mica.Le-am tot adaugat lapte pe foc,pana s-au facut,iar la final,am amestecat cam 2 linguri de pasta de tomate in compozitie.Mai punem si 100 gr de smantana,chiar la sfarsit,cand stingem focul.Daca doriti,puteti adauga si verdeata,patrunjel sau marar.Eu nu am mai pus.Am lasat la racit,  aceasta  am umplut vol au vent-urile,iar deasupra am presarat niste cascaval ras.
     Au fost foarte bune!!!

marți, 18 ianuarie 2011

PESTE IN CRUSTA DE SARE


Pana acum nu am facut asa ceva.Dar tot studiind internetul,am vazut multe laude la adresa acestui fel de mancare.Asa ca,atunci cand am luat din piata niste pastrav proaspat m-am hotarat sa incerc reteta.
   Zis si facut.Pentru aceasta reteta avem nevoie de atata peste,cate persoane sunt la masa (daca pestele este micut,cum a fost pastravul meu),sau de un peste mare,care ajunge cam pentru 4 persoane.
    Deci,avem nevoie de:
- peste,de orice fel de care dorim,atata timp cat este peste intreg,curatat de intestine,dar nu si de solzi.
-sare mare,din aceea pentru muraturi,cam 1 kg am folosit eu la pestii mei,daca aveti un peste mai mare,va trebuie mai multa.Avand in vedere ca sarea pt muraturi nu este scumpa,eu va sfatuiesc sa pregatiti mai multa,caci cai bine sa ramana decat sa nu va ajunga.
   Acestia au fost pestisorii mei:
   Mai avem nevoie de :
-100 gr unt,
-coaja  si zeama de la o lamaie
- 2-3 catei de usturoi pisat
- un pic de cimbru
-sare,piper
-optional,niste felii de lamaie
   Umplutura din pesti am luat-o de aici.
    Pestii spalati,curatati de intestine,se sterg cu un servetel,sa se absoarba apa.
   Intr-o tava,se aseaza niste hartie de copt,iar peste ea se pune o cantitate generoasa de sare mare.
     Untul se freaca cu zeama de lamaie,se adauga coaja de lamaie,usturoiul,sarea,piperul si cimbrul,si cu aceasta compozitie se umplu pestii,iar  peste compozitie,in burta pestelui,se adauga feliile de lamaie,injumatatite.
   Pestii asa pregatiti,se aseaza in tava cu sare,iar peste ei se pune atata sare,cat sa acopere pestele,fara capul acestuia,si fara coada lui.
  Cam asa trebuie sa arate:

 Se dau la cuptorul preincins la 180-200 grade,cam 20-25 min.Findca e acoperit de sare,sarea va face o crusta foarte tare la suprafata pestelui,si,daca vreit sa va asigurati ca e facut,puteti sa-l testati bagand varful unui cutit foarte ascutit in crusta.Daca acesta aluneca usor in interiorul pestelui,inseamna ca este facut.
    Cand sunt gata,se scot din cuptor,se sparge crusta de sare,usor,cu un cutit,si se alege pestele,dupa cum se vede in poza,eu am reusit sa il scot intreg,insa fara piele,deoarece din cauza sarii,pielea se ia foarte usor de pe peste,odata cu sarea (de aceea am spus ca nu trebuie sa curatati de sozi pestele,pt ca se ia pielea de pe el foarte usor,si implicit si solzii.Deci e o munca in minus,pe care trebuie sa o facem,cand curatatm pestele crud.)
      Se poate servii cu orice garnitura de cartofi,eu i-am servit cu cartofi copti in cuptor cu usturoi si unt,si cu un mujdei de usturoi,facut din :
-1 capatana mai mica de usturoi pisata fin
- un pic de sare
- ulei,pe care il turnam cate putin,pana iasa ca o maioneza
-la final mai adaug un pic de smantana,iar daca vreti puteti adauga si un pic de pasta de rosii ,pt a-l colora.
     Va garantez ca este un mujdei extraordinar de bun.

duminică, 16 ianuarie 2011

MINI RULADE DIN PULPA DE PORC

   Azi am avut la masa aceste mini rulade din pulpa de porc,umplute cu carnacior afumat si branza topita.Ramasesem in pana de inspiratie in ceea ce priveste o masa de duminica,aveam o bucata de pulpa de porc,asa ca...am improvizat un pic...si asta a iesit:
   Pt ele avem nevoie de:
-pulpa de porc
-carnacior afumat,din acela subtire,tip oltenesc
-branza topita,eu am folosit din aceea triunghiuri.
-sare,piper.
Pt crusta,avem nevoie de:
-oua
-faina
-pesmet
     Pulpa de porc am taiat-o in felii,nu foarte groase,indeajuns incat sa le pot bate cu ciocanul de snitele.Am condimentat-o cu sare si piper.Peste ea,am intins un triunghi de branza topita,si am asezat frumos o bucatica de carnacior afumat,si am impachetat toata pulpa,ca si pe o sarma.
    Am dat "sarmalutele" prin faina,ou batut,si apoi prin pesmet.Le-am prajit in ulei incins (eu am folosit friteoza,mi se pare de mare folos la casa omului),si apoi le-am mai dat un pic la cuptor,sa fiu sigura ca nu raman crude.
       Le-am mancat cu un pireu alaturi,si,pana si Monica,fetita mea cea mare ,care e o mofturoasa in ceea ce priveste mancarea,a mancat o bucata intreaga.
   Va garantez ca sunt foarte bune!

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

PAINE FRENCH

Primul fel de paine pe care l-am incercat la masina de facut paine.A iesit excelent,mai ales ca mie nu imi place coaja crocanta la paine.A iesit o paine moale,putin dulceaga,dar foarte buna.Reteta este:

  -1 lingurita si jumatate de drojdie uscata    
 -470 gr faina de grau tip 405
  - 2 linguri jumate de zahar
  -2 lingurite sare
  -2 linguri unt
  -180 ml lapte
  -145 ml apa
   Ordinea in care punem ingredientele este:prima data lichidele,apoi zaharul sarea,untul trebuie topit,sau sa fie bucatele mici,iar la final faina,in care se face un sant si se adauga drojdia,pt ca ea nu trebuie sa atinga sarea sau zaharul,iar apa si laptele trebuie sa fie caldute,cam 25 grade,caci altfel nu va creste painea.Programul pe care l-am ales a fost cel de paine french,coaja de culoare medie,si gramajul de 900 gr.

joi, 13 ianuarie 2011

MASINA DE FACUT PAINE

   De mult imi doresc asa ceva.M-am intrebat de multe ori daca merita sa imi cumpar sau nu,insa faptul ca o pot folosi si  doar la framantat m-a facut sa ma hotarasc foarte repede.Nu a fost scumpa,pt ca nu imi permit sa imi iau ceva scump,am luat cea mai ieftina de pe piata,si anume,o masina Vortex,care face paine de pana la 900 gr.


     Are 12 programe,inclusiv cel doar pt framantat,si sper sa imi fie drag sa o folosesc.Chiar acum am o paine toast in ea la dospit,si de-abia astept sa mananc o felie de paine calda.
Sunt foarte curioasa cum merge,daca a meritat sa o achizitionez,si in curand voi posta si retete facute cu ajutorul ei.

marți, 11 ianuarie 2011

GALAKTOBOUREKO

Stiu...o sa spuneti ca e o denumire foarte ciudata pentru o prajitura.Azi am hotarat ca voi innaugura pe blogul meu o anume sectiune,aceea de placinte si prajituri de pe alte meleaguri,si iata azi,o placinta greceasca.Sau sa spun de inspiratie greaca?(pt ca nu prea stiu daca e exact ca reteta originala).Nu are importanta prea mare.Dar m-am hotarat sa o incerc,dupa ce am vazut aceasta reteta aici,ocazie cu care ii tare multumesc doamnei Laura Laurentiu.De mult vroiam sa incerc o reteta greceasca,insa nu gasisem una care sa imi faca asa de mult cu ochiul ca aceasta,si in plus,este foarte buna pt copii,deoarece contine o cantitate considerabila de lapte,si gris.

     Pt aceasta reteta avem nevoie de
-1 pachet de foi de placinta (eu de data asta am folosit Linco) de 400 gr
 ca o introducere,in reteta originala,scrie ca avem nevoie de 12 foi de placinta.Eu avand un pachet cumparat,am numarat foile,si am descoperit cu surprindere,ca erau 13 foi in pachet.Deci,eu spun un pachet de 400 gr.
-1 litru de lapte
-6 oua
-130 gr gris
-250 gr zahar
-150 gr de unt de 80% grasime (aici eu am trisat un pic,si am pus 200 gr,pt ca mie nu mi-a ajuns 150)
 iar pt sirop,avem nevoie de:
- 1 cana apa
-1 cana zahar
-zeama de la o jumatate de lamaie
-coaja de la 1 lamaie (aici iar am trisat,din lipsa de coaja de lamaie,si am pus de portocala,mai ales ca am mai adaugat ceva suplimentar,de care va voi spune mai incolo)
   Deci sa incepem.Laptele il punem la fiert,intr-o oala mai mare,iar intre timp,frecam ouale cu zaharul si grisul.
Cand a fiert laptele,se adauga incet compozitia de oua si gris peste el,amestecand usor,pana incepe sa se ingroase.Se da cateva clocote,si se ia de pe foc.Va fi o compozitie densa,dar in acelasi timp,spumoasa,parca aerata,dupa parerea mea.Asa arata la final crema:
  Se topeste untul.Foile de placinta se ung pe rand cu unt,asezandu-le intr-o tava,avand grija sa alegem o tava care este mai mica decat foile,in asa fel incat sa atarne foile in afara peretii tavii (aspectul asta e foarte important).Se pun 6 foi una peste cealalta,unse fiecare cu unt,bineinteles,iar apoi se toarna toata crema in tava,avand grija ca marginile sa le impachetam dupa aceea peste crema.Va arata asa:




    Peste ,se pun celelalte foi,pe rand,unse cu unt,iar cu grija trebuie sa le indesati pe marginea placintei,iar daca puteti,sa le bagati pana dedesubtul ei.E mai anevoios procesul,dar credeti-ma nu e irealizabil.La sfarsit va arata asa:



   Se portioneaza cu un cutit bine ascutit,iar restul de unt se toarna deasupra.De aceea am spus ca eu am folosit mai mult unt,pt ca 150 gr eu am folosit doar la unsul foilor,iar cand la final am vazut ca nu a ramas,am mai topit 50 gr,care l-am turnat deasupra.



Asa a aratat portionata.Se baga la cuptorul preincins la 160 gr (asa l-am fixat pe al meu),cam 45 min,pana devine aurie.
    Pana se coace,pregatim siropul,si anume punem toate ingredientele enumerate mai sus,la fiert,iar pe langa acelea,eu am mai adaugat un capacel de apa din flori de portocal,pe care am achizitionat-o recent,de la un magazin din oras.Iata cum arata aceasta apa,pt cei care nu sunt cunoscatori:
         Nu este neaparat sa adaugati aceasta apa,in reteta nu precizeaza,insa eu stiu ca aroma deosebita a dulciurilor grecesti si mai ales turcesti,este data de aceasta apa din flori de portocal,si apa de trandafiri,amandoua fiind cele mai recente achizitii ale mele.Si am preferat sa o adaug.
  Cand o scoatem din cuptor,se adauga siropul peste ea.
Aceasta se lasa la racit,si dupa caeea se baga la rece,in frigider.Se serveste rece.Si o felie virtuala pt toti cei ce citesc aceasta reteta:




luni, 10 ianuarie 2011

TORT TEREN DE FOTBAL

Am facut sambata asta un tort teren de fotbal,pt un baietel de 10 ani.De data asta a fost vorba de un blat de ciocolata si de o crema ganache,atata in interior,cat si in exterior.Nu mai scriu si reteta,p ca am mai explicat si in alte postari cum fac aceasta crema de ciocolata.Cat despre blat,a fost unul sin 10 oua,iar de insiropat,l-am insiropat cu sirop de piersici si portocale.


FURSECURI NON PLUS ULTRA

     Reteta pt fursecurile astea,am luat-o de pe blogul Amaliei,ocazie cu care ii multumesc  mult pt reteta,care desi este una foarte migaloasa,este foarte gustoasa.

Iata reteta:
200 g untura sau 400 g margarina
5 galbenusuri
2 plicuri zahar vaniliat
150 gr zahar pudra
750 g faina
Pentru bezea :
5 albusuri
10 linguri de zahar
putin otet sau suc de lamaie
Pentru umplut:
magiun de prune
miez de nuca prajit si macinat
Se framanta un aluat,se intinde o foaie,si se decupeaza cu un pahar forme rotunde,cat de mari vrem sa iasa fursecurile.Eu le-am facut mai mici.Se aseaza in tava.
 Se pregateste bezeaua,se bat albusuile cu zaharul si sucul de lamaie,si se orneaza cu un pos,fiecare cerculet de aluat in parte.
  Se dau la copt,eu le-am dat in cuptor,la foc mic,cam 30 min.,si am lasat usa cuptorului un pic intredeschisa,pt ca bezeaua de deasupra mai mult sa se usuce,nu sa se si schimbe la culoare.
   Se scot cu grija din tava,si se lipesc cate 2,ajutandu-ne de magiunul de prune,care a fost amestecat cu miezul de nuca.La final se dau prin miez de nuca,eu am incercat chestia asta folosind un pic de nuca de cocos,dar mie chestia asta mi s-a parut cea mai laborioasa,asa ca in final, le-am lasat fara.
  Oricum ele sunt f bune,si cu cat au stat mai mult,au fost si mai fragede.
    Multumesc Amalia pt reteta!

duminică, 9 ianuarie 2011

Racituri cu carne afumata si curcan

  Anul acesta am fost pe cont propriu in prepararea raciturilor de sarbatori,lucru care de obicei cadea in sarcina mamei mele.Dar am zis ca vreau sa le fac intr-un mod mai deosebit,si anume in portii mici individuale,mai precis in tavile pt briose,asa le-am putut scoate usor,si pune pe un platou,seara la masa.


   Deci sa incepem:am cumparat jambon afumat de porc,care noua ne place f mult,insa ce va sfatuiesc eu este sa-l lasati un pic la desarat,pt ca eu nu am facut-o,si mi-au iesit destul de sarate,cu toate ca nu am mai adaugat sare deloc la fiert.Deci am cumparat jambonul,si l-am pus la fiert,impreuna cu pulpe de curcan,fara piele,iar ca sa  fiu sigura ca se gelatinizeaza,am adaugat cam 500 gr sorici la fiert.Pe langa asta,am adaugat foi de dafin si boabe de piper.Apa de pe carne trebuie  sa depaseasca carnea cam cu o palma,pt ca trebuie tinut cont ca nu se mai adauga apa dupa ce incep sa fiarba.
   Pt ca am avut si carne de curcan,in timpul fierberii am  spumuit preparatul,de cate ori a fost nevoie.
   Cand carnea cade de pe os,este gata.Cand am oprit focul,am adaugat usturoi tocat,dupa gust,si am lasat un pic deoparte pt aromatizare.Se portioneaza carnea,eu am eliminat soriciul,pt ca nu ne place (l-am folosit doar pt gelatinizare),si am pus carnita ,dupa cum am spus,in niste tavi pt briose,pe care le aveam in casa.Am strecurat zeama,si am adaugat,o peste carne,le-am lasat la racit,si apoi,cand au fost reci,le-am pus la rece pana a doua zi.
   Dupa cum se vede in poza,au iesit niste portii foarte mici,bune de pus pe un platou separat,la masa de sarbatori.

clatite Ana Lugojana

Aceste clatite,sunt extraordinar de bune,mi-au placut f mult,iar reteta am luat-o de aici clatite banatene.Procedura este una migaloasa,spun eu,care dureaza un pic mai mult,si pt ca am precizat blogul de unde am luat reteta,nu o mai postez si eu.Tot ce am de spus despre acesasta reteta,este ca e FENOMENALA!Clatite cu branza si stafide,sosul de vanilie si bezeaua de deasupra..mmmmmm,un gust demential!!!

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

SARMALE

   Stiu ca toata lumea stie sa faca sarmale.Dar poate nu toata lumea le face ca mine.Si in plus de asta ,anul aceasta mi-am achizitionat un vas roman,si le-am facut in el.
   Pt 40 sarmale mici,adica exact cat au incaput in vasul meu,am folosit cam 1 kg de carne tocata de porc,nu foarte grasa,o mana de orez,o ceapa de marime medie,marar uscat,cimbru,pasta de tomate.Bineinteles ca sarmalele sunt f bune si cu ceva afumatura,asa ca eu de data asta le-am facut cu carnati afumati,desi de cele mai multe ori eu folosesc oase afumate.
     Am folosit varza murata,cam 2 verze de marime medie,fiecare foaie am taiat-o in doua,deci ,dupa cum spuneam,iasa mai mici sarmalele.
   Am calit ceapa,am  adaugat orezul,si un pic de apa,si am lasat pe foc cam 5 min.Carnea am condimentat-o cu sare,piper,si peste ea am adaugat ceapa si orezul,cu tot cu uleiul din tigaia in care am calit-o.
     Se formeaza sarmalele,se pune cate un rand de sarmale in vas,peste ele punem varza tocata si cateva bucatele de carnati afumati,si tot asa,pana terminam compozitia de carne.Deasupra,trebuie sa fie neaparat varza tocata,peste care eu pun cimbru uscat,marar uscat si cam 3 linguri de pasta de tomate.
   Punem peste ele apa sau chiar zeama de varza (daca ne place asa ceva),si dam la cuptor,(sau pe foc,daca nu doriti la cuptor,pt ca la cuptor va dura mai mult),cam 3 ore (atat le-am tinut eu,dar cred ca conteaza si ce fel de cuptor aveti acasa,deci poate dura si mai putin de atat).
      Niste mici sfaturi in ce priveste vasul roman:daca folositi asa ceva,este bine de stiut ca trebuie pus in apa innainte de fiecare folosire,minim 15 min.Iar daca il folosim pe aragaz,trebuie aparat de foc direct printr-o tabla pe care o punem peste ochiul de la aragaz.
   Normal un vas roman nu se spala cu detergenti,el se spala cu apa calda si un burete moale.Personal,eu nu cred ca solutiile din ziua de azi sunt asa toxice cum erau cele de pe vremuri,dar fiecare face cum vrea.

POFTA BUNA!

marți, 4 ianuarie 2011

Bine v-am gasit in Noul an!

            M-am intors dupa o vacanta mai indelungata,si pt asta imi cer iertare ca nu am apucat sa va spun si eu voua un Craciun Fericit! sau un an nou fericit!,insa piticele mele amandoua,plus faptul ca am avut f multa treaba de sarbatori,m-au facut sa neglijez acest lucru din viata mea,si anume blogul.
   Dar va promit ca incepand de azi voi scrie si retetele care le-am facut de sarbatori,cate una pe zi,ca sa puteti tine pasul.Si incep sa va enumar ce feluri de mancare  am facut de sarbatori.
   De Craciun am facut:

Sarmale in vas roman
Ciorba de burta
Racituri
Fursecuri spritate
Fursecuri non plus ultra
Cozonac cu branza dulce si stafide.
 











De revelion,am facut:
Salata de beof floarea soarelui
Oua umplute
Cosulete cu ciuperci
Ciorba de perisoare
Rulada de muschiulet cu carne tocata
Cartofi frantuzesti
Plachie de somn,iar pt cei care au vrut ceva mai deosebit,
Creveti cu sos iute si orez
Chiftelute de crab (pe care le-am cumparat gata facute,eu doar le-am prajit)
Cremes
Tort cu branza dulce si portocale
Savarine
si o placinta f buna,Burek cu branza sarata,reteta care am luat-o de la doamna Laura Laurentiu

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP