sâmbătă, 27 martie 2010

PATEURI CU BRANZA

     Nu e mult de lucru la pateurile astea...asta pt ca eu folosesc aluat de foietaj gata cumparat...gasesc ca e mult mai usor,nu e foarte scump,cam 7-8 lei/punga de 900 gr,ceea ce e mai mult decat suficient pt a face o portie de pateuri pt familia mea.Fiindca sunt pe blogul meu,cred ca pot sa fac si reclama,si sa va spun ca eu folosesc aluat de foietaj doar de la 2 firme,si anume 7Days si Bella.Dupa multe cautari de-a lungul timpului,am observat ca astea 2 sunt grozave.
   Deci,aluatul eu il las la dezghetat,si,cand se dezgheata il portionez in patrate,la dimensiunea care o doresc.
   Pregatesc o umplutura din branza razalita,un pic de smantana,piper.Se aseaza umplutura in mijlocul patratului si se impaturesc,apasand un pic pe margini,ca sa nu se desfaca la copt.

Pe deasupra,se ung cu putin galbenus de ou.Sw dau la cuptorul incins la 180 grade cam 20 min.

   In acelasi fel,se poate face si acea placinta cu branza,care sunt convinsa ca place la toata lumea,si o putem face si cu branza dulce si stafide.

    In ceea ce priveste resturile din aluat,care este inevitabil si intotdeauna raman...fac din ele saleuri.Care sunt mai bune decat saleurile cumparate de la orice patiserie!Presar deasupra susan,sare mare,sau mac....si sunt gata.

SALATA DE ROSII SI CASTRAVETI CU OUA

   Aceasta salata este ceva ce eu de obicei mananc in perioada asta dimineata,pt ca acum e sezonul castravetilor,rosiilor,cepei verde,...si asa mai departe.
   Nu e mult de lucru  la ea,si pe deasupra este gustoasa si satioasa.Se taie cate rosii si castraveti doriti,se freaca un pic cu sare,se adauga ceapa verde,ulei,un pic de otet....si cam asta e salata...deasupra eu imi tai un ou fiert...si daca am niste masline si un pic de branza telemea...e si mai buna!


 

CROCHETE DE CASCAVAL

    Aceste crochete sunt grozave.Imi plac foarte mult,si nu sunt greu de facut de loc.Sunt un pic costisitoare,dar se merita.Cand aveti ocazia trebuie sa le incercati.

   Deci,iata reteta:
  - in primul rand,eu folosesc si cascaval normal,si cascaval vegetal in proportie de 50-50.Adica ,ma hotararsc din ce cantitate de cascaval doresc sa fac,si jumatate din cantitate cumpar cascaval vegetal.
    Se razaleste cascavalul pe razatoarea mica,stiu ca e mai greu,dar asa iasa mai fine...Pentru fiecare 100 gr de cascaval se adauga 1 ou si o lingura de faina,deci,daca faceti crochete din 1 kg de cascaval,trebuie automat 10 oua si 10 linguri de faina.Se framanta,se portiveste de sare si piper,de obicei piper alb,si...aici lucrul asta trebuie sa-l faceti neaparat...trebuie lasat aluatul o noapte in frigider.Deci,daca aveti nevoie de ele intr-o anume zi,trebuie facut aluatul cu o noapte innainte.Daca nu faceti pasul asta,nu stiu daca vor iesi cum trebuie.
   A doua zi,daca vi se pare aluatul prea moale,puteti sa mai adaugati 1-2 linguri de faina,DAR NU MAI MULT.
    Se formeaza bilute,de marime mici,pt ca ele isi dubleaza volumul la fript.Daca vi se lipesc de maini,va puteti ajuta de putina apa calda sau chiar de ulei.
   Se prajesc in baie de ulei,eu le prajesc in friteuza.Cand sunt gata,ele se ridica la suprafata .Se servesc ca aperitiv,calde sau reci.

CIORBA ALBA DE PUI

   Eu fac aceasta ciorba cand o doreste sotul,pt ca se face exact la fel ca cea de burta,insa nu pun burta in ea,pun piept de pui.Mie nu imi place burta de vita,nici ciorba de burta,si am gasit acest mod de a impaca si capra si varza,dupa cum se spune.


     Deci,pt inceput,se spala un piept de pui foarte bine,si se taie fideluta.Se curata si se taie cubulete niste legume,eu pun telina,morcov,gulie,chiar,si orice alta leguma care credeti ca ar fi potrivita.Se pun toate la fiert,si,cand sunt fierte,se adauga in ciorba 2 galbenusuri frecate cu smantana (de obicei se pune cata smantana doriti).Eu adaug la sfarsit si un pic de piper,si otet.
   Este o ciorba foarte buna,care ne place foarte mult.Se poate da si la copii mici,la bebelusi,atata timp cat nu puneti otet in ea.

vineri, 26 martie 2010

OUA UMPLUTE

    Eu de obicei oua umplute fac destul de des,la orice eveniment avem in familie...mi se par foarte usor de facut,si ne si plac foarte mult.

  Eu fierb cam 15 oua,le curat de coaja,de obicei cat sunt inca calde,ptr ca am observat ca se curata mai usor...le tai in jumatati pe lungime,si le scot galbenusul.Intre timp,fac si o maioneza,nu foarte multa.Amestec galbenusurile pisate cu un pic de pateu,de obicei cam jumatate dintr-o cutiuta mica,si cu o parte din maioneza facuta.Si gata umplutura!
  Umplu jumatatile de albus,de obicei cu un pos,cu un varf de ornat (mi se pare ca arata mai bine).Restul de maioneza o amestec cu un pic de smantana,si ornez pe deasupra ouale.Arata foarte bine si daca presaram printre ele si niste felii de lamaie subtiri.

FRIPTURA LA TAVA CU CARTOFI

   Friptura asta o fac f des,numai ca nu pun atatea feluri de carne in tava.Dar se poate face si separat cu fiecare fel de carne.
In platoul care l-am pus,sunt multe feluri,pt ca a fost o ocazie speciala...De obicei,se pune carnea in tava,cu putin ulei si un pic de apa sau,de ce nu,un pic de vin.Se tine la cuptor pana este gata,intorcand-o mereu de pe o parte pe alta,si mai adaugand apa sau vin daca este necesar.
   Intre timp se curata niste cartofi,si se taie bucatele.Cand e gata carnea,se scoate pe un platou,si,in aceeasi tava in care s-a facut carnea,se pun catofii,cu putin ulei,stropiti un pic cu zeama de lamaie,si condimentati cu sare si piper...si la acestia se adauga in timp,cate putina apa...pana sunt gata.De obicei,foarte repede,cam jumatate de ora.
  Se servesc calzi,ca garnitura,dar sunt buni si reci.

miercuri, 24 martie 2010

Inca un tort diplomat

La aces tort am folosit reteta clasica pe care am descris-o in alta postare,insa in loc de frisca batuta,am adaugat iaurt cu fructe,deoarece era pt un baietel,pt gradinita,si tinand cont ca acolo sunt numai copii am vrut sa il fac mai "natural",ca sa zic asa.La el am adaugat niste decoratii din pasta de mashmallow si frisca (clovnii de pe marginea tortului),si un trenulet din plastic,care a servit de fapt ca si suport pt lumanarele ce aveau sa fie puse pe tort....
    Iata ce a iesit:



 

TORT INIMIOARA DE SF VALENTIN

   De Sf Valentin am facut un tort cu blat de la o reteta care se numeste Red velvet.Este o reteta care ar trebui in principal,dupa cum ii spune si denumirea (in romana, Catifea rosie),sa contina un blat rosu,si o umplutura pe baza de branza si cocos.Reteta mea,se opreste la blatul de culoare rosie,si in rest ,ia o cu totul alta turnura.
Sa incepem cu reteta pentru blat.Avem nevoie de:
 -250 gr faina,1/2 lingurita sare
-2 linguri cacao,eu va sfatuiesc sa nu folositi cacao care coloreaza foarte tare
-120 gr unt moale,de preferinta nesarat,eu nu am gasit nesarat,deci am folosit din cel sarat.
-300 gr zahar,2 oua
-250 ml iaurt simplu,o vanilie
-colorant alimentar rosu,1 lingurita otet
-1 lingurita praf de copt (nu vrem ca blatul sa creasca foarte mult)

  Se preincalzeste cuptorul,si pregatim o tava de copt cu inel detasabil (pt ca se va scoate mult mai usor blatul in final),in cazul meu a fost o forma inimioara,cu inel detasabil.Se tapeteaza forma cu unt,si se pune pe  fundul ei hartie de copt,pentru a preveni lipirea blatului de fundul tavii.
  Se amesteca faina cu sarea si cu cacaoa.Se mixeaza untul,se adauga zaharul si se mixeaza in continuare,inca vreo cateva minute.Se adauga ouale intregi,unul cate unul,mixand bine dupa fiecare,pana la omogenizarea acestuia.Se adauga vanilia.
   Intr-un castronel,se amesteca iaurtul cu colorantul.Aici,cantitatea de colorant folosita de fiecare dintre noi poate fi discutabila,deoarece sunt multe feluri de coloranti pe piata.Eu de exemplu,am folosit colorant gel,de la Wilton,si acesta coloreaza foarte puternic,folosind o cantitate mica,eu am luat din borcanas cu ajutorul unei scobitori,si am amestecat in iaurt.Pentru cine foloseste colorant lichid poate pune vreo 4-5 linguri,in functie de cat de intensa vrea sa fie culoarea blatului.Blatul,desigur,trebuie sa iasa rosu la culoare (de aici si denumirea de Red velvet-catifea rosie).
   Peste compozitia de unt,se adauga alternativ faina (care a fost amestecata cu cacaoa si sarea) si iaurtul (care acum e rosu),incepand cu faina,si terminand tot cu faina.
 Praful de copt se stinge cu otetul si se adauga si el la compozitie.
  Se pune aluatul in forma pregatita,si se da la cuptor,la vreo 180 grade cam 35 minute.Si aici timpul este discutabil,pt ca difera la fiecare,in functie de cuptorul folosit.Dar se coace pana la proba scobitorii,adica introducem in el o scobitoare,si daca scobitoarea iasa curata,atunci e gata.
   Cand l-am scos din cuptor,se lasa vreo 10 min in forma lui,apoi se scoate din forma,si se lasa la racit complet.Cand e rece,se inveleste in folie alimentara,si se da la congelator,pt vreo ora.(acest procedeu il face mult mai usor de manevrat,la portionare,pt ca altfel este foarte fragil si sfarmicios.)
    In timpul cat a fost la congelator,eu am pregatit umplutura,si anume,
 Mousse de ciocolata alba.
   Pentru acesta avem nevoie de:
-400 ml frisca lichida
-400 gr ciocolata alba
-1 plic gelatina granule
- 200 ml frisca gata batuta,foarte teapana.
   Se incepe cu gelatina,care se pune la inmuiat,in putina apa rece.Se pune frisca lichida pe foc,si se da in clocot.Ciocolata alba se razaleste sau se toaca marunt,si peste ea se adauga frisca fierbinte.Se amesteca pana la omogenizare,pana ce toata ciocolata este topita.Gelatina se adauga peste compozitia de frisca si ciocolata,si se amesteca pana la topirea gelatinei.Se lasa la racit,iar cand este la temperatura camerei se adauga frisca batuta,amestecand incet,cu miscari de sus in jos,pentru a pastra mouse-ul aerat,adica sa nu se lase prea mult.
   Tortul se monteaza tot in tava in care s-a copt blatul.Daca forma nu are pereti detasabili,se tapeteaza mai innainte cu un pic de folie de pastic,pt a fi mai usor de scos tortul,cand dorim sa il ornam.
   Eu am impartit in 2 blatul scos de la congelator.Daca se vrea,acest blat se poate si insiropa.Eu nu l-am insiropat,m-am gandit ca mousse-ul de ciocolata alba este destul de dulce si nu am vrut sa exagerez.Se pune prima parte a blatului,se adauga toata cantitatea de mousse,si se acopera cu cealalta parte din blat.Se da la rece in frigider,pentru cateva ore.
   In timpul acesta eu am pregatit MASHMALLOW FONDANT cu care am acoperit tortul.
  Pentru el am avut nevoie de:
 -600 gr de mashmallow,de preferinta albe.Pt cine nu stie ce sunt acelea,sunt acele jeleuri,ca sa le zic asa,,moi si foarte pufoase .
-zahar pudra,cel putin 700 gr.Zaharul nu obisnuiesc niciodata sa il cantaresc,e cam asemanator procesul cu acela de a face un aluat,sti cand in aluat nu mai intra faina.
    Deci,am topit in microunde mashmallow-urile,sau puteti face acest lucru pe baie de aburi daca nu aveti microunde.E acelasi lucru.Cand s-au topit,se varsa compozitia intr-un bol cu zaharul pudra.Se framanta pana ce nu se mai lipeste de maini,adaugand zahar daca mai este nevoie.Este bine cand lucram cu asa ceva,sa avem masa si mainile unse cu shortening,un fel de grasime vegetala,care se foloseste in multe tari,mai ales in state.Eu,binenteles ca nu am avut asa ceva,asa ca am folosit margarina normala.Cand am framantat,si cand am intins fondantul pe masa,am uns intai masa cu margarina,si la fel,imi inmuiam mereu mainile in margarina,pt a lucra mai usor cu el.
     Cand am terminat de framantat,l-am lasat la odihna,acoperit cu folie alimentara,in frigider,pana in momentul cand am scos tortul de la rece.Am uns intreg tortul,dupa ce l-am scos din forma,cu un strat subtire de unt.Untul,sau crema de unt are rol de liant,pt a se lipi usor fondantul de tort.il dam iar la ree,pt a se intari untul,pana intindem fondantul.Am uns dupa cum am spus masa cu margarina,am presarat cu amidon,si am intins fondantul cu facaletul,pana am ajuns la dimensiunea dortia de mine,in asa fel incat sa pot acoperi tortul.
   Am imbracat tortul in aces fondant,si am ornat cu trandafirasi din pasta de zahar si ciocolata ,si cu fluturasi din ciocolata alba.
  Ravasul de pe tort este din ciocolata alba,pe care am scris cu crema de unt si cacao.
 

marți, 23 martie 2010

TORT CASTEL

De data asta un tort pentru fetita nasilor mei de cununie,un diplomat cu fructe,sub forma de castel,imbracat in pasta de mashmallows si ornat cu royal icing.

TORT CORSET

Inca un tort corset,insa de data asta este reteta de la mousse de ciocolata, imbracat in pasta de mashmallows,si ornat cu ciocolata topita si trandafiri din ciocolata plastica.

TORT CORSET

Acest tort l-am facut la ziua sotului meu,anul trecut.Este tot diplomat,insa de data asta am pus in el visine din visinata,si niste bombonele colorate.Este imbracat in pasta de mashmallow si cu royal icing.


Am adaugat la "decolteu" si trei trandafirasi din pasta de lapte praf.

TORT CORABIE

Acest tort este tot diplomat,insa in partea de jos am adaugat bucatele de capsuni si capsuni pasate(parerea mea este ca a fost una dintre cele mai bune variante la tortul diplomat),iar in partea de deasupra,adica in corabie,am adaugat bucatele de piersici si piersici pasate.corabia am montat-o intr-o tava de cozonac,si am sculptat-o dupa cum am stiut eu mai bine,pana a ajuns la forma finala pe care o vedeti.Am facut si niste ornamente din ciocolata topita.

Din pacate nu am mai avut timp sa fac si trandafirii din pasta de zahar,asa ca ei sunt naturali,proaspeti culesi din gradina proprie.

TORT DIPLOMAT CU BUCATELE DE CIOCOLATA

   Acest tort l-am prestat pentru botezul nepotelului meu,anul trecut.Reteta am mai postat-o odata (cea de la diplomat_ singura diferenta este ca am adaugat bucatele de ciocolata in el. A fost foarte gustos si apreciat.
  L-am ornat cu floricele  si frunzulite facute din pasta de lapte praf.

TORT CU MOUSSE DE CIOCOLATA SI LAMAIE

Tortul acesta l-am  facut pt botezul fiicei mele,in luna iulie anul trecut.Pentru ca este o reteta foarte buna,m-am gandit sa-l postez totusi.
Pentru blat avem nevoie de:

 -4 oua
 - 4 linguri zahar
 - 4 linguri faina
 - 1 praf de copt
   Se face un blat de pandispan,adica:se separa ouale,albusurile se bat spuma tare,se adauga zaharul si se bate in continuare pana cand compozitia devine lucioasa,se adauga pe rand unul cate unul galbenusurile,apoi faina amestecata cu praful de copt,.Se coace blatul,in forma in care dorim sa il montam in final,cam 30 min la 180 grade.
 Cand e copt,se lasa la racit,si se taie pe 3 nivele.Daca avem si  niste visine,este bine sa se "imbete" cu niste rom.
  Pentru mousse-ul de ciocolata avem nevoie de:
  - 150 gr cioco cu la pte
  - 3 galbenusuri
  - 1 albus
  - 150 gr zahar pudra
  - 200 gr frisca lichida
  - vanilie
  - 10 gr gelatina granule

  Gelatina se pune la inmuiat in apa rece.Se topeste ciocolata.Se spumeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar.Albusul se spumeaza cu celalta jumatate din cantitatea de zahar.Frisca se bate foarte bine.
  Frisca batuta se amesteca cu galbenusurile,albusul,gelatina topita pe abur,se adauga vanilie si la sfarsit ciocolata topita.
  Pentru mousse-ul de lamaie:
  -500 ml frisca lichida
  - 5 galbenusuri
  - 3 albusuri
  - 300 gr zahar pudra
  - 2 cesti si jumatate (din aceleaa mici,de espresso) de suc de lamaie filtrat
  -2 linguri rase de coaja de lamie
  - 20 gr gelatina granule

  Galbenusurile se spumeaza cu zaharul pana se obtine o crema.Mereu amestecand se adauga sucul si coaja de lamaie.Albusuriel se bat bine.Se bate si frisca.Se amesteca galbenusurile cu frisca,si apoi cu albusurile cu o lingura de lemn,cu miscari usoare,de sus in jos.La sfarsit se adauga gelatina care a fost lasata in prealabil la innmuiat in apa rece.
   Eu am insiropat o parte sin blat cu putin rom,sau chiar si limoncello (lichior de lamaie,specific italian),am turnat mousse-ul de cioco,cealalta parte de blat,insiropat,daca am avut visine,le punem pe acelea,si peste ele punem mousse-ul de lamaie.Se aseaza ultima parte de blat,se insiropeaza si ea si se da la rece,pentru cateva ore,sau daca se poate pentru toata noaptea.
  Se orneaza dupa preferinte.Eu am ornat cu frisca si trandafiri din frisca.

duminică, 21 martie 2010

PRAJITURA CACIULA DE CAZAC

Pentru aceasta prajitura aveti nevoie de:
  blat
  -6 oua
  - 250 gr zahar
  - 300 ml ulei
  - 250 gr faina
  - 1 praf de copt stins cu 3 linguri de lapte
  - 300 ml lapte rece
   Ouale intregi se bat bine cu zaharul pana isi dubleaza volumul si isi schimba culoarea.Uleiul se adauga putin cate putin, ca la maioneza, apoi se adauga faina cu praful de copt si laptele si se da la copt in cuptorul incins, cam la 180 de grade.
    Cand e copt se scoate,se lasa la racit si se taie din blat rondele, care la randul lor se taie pe mijloc, pentru a le putea umple cu crema.
   Pentru crema:
   Avem nevoie de:
  - 500 ml lapte
  - 2 budinci de vanilie sau de ciocolata,de care dorim
  - 1 margarina
  - 150 gr zahar
  - 2 linguri faina
   Se prepara laptele si budinca exact cum se prepara in mod normal,doar ca aici punem dublul cantitatii de budinca (deci 2 plicuri),insa le amestecam,nu numai cu 150 gr zahar ci si cu 2 linguri faina.
  Se alifiaza margarina si cand budinca este rece se amesteca pentru a rezulta crema necesara la aceasta prajitura.
  Pt ornat mai avem nevoie de:
   - 100 ml frisca lichida
   - 200 gr ciocolata
   - nuca de cocos,cam 200 gr
   - bombonele colorate,sau fructe din compot
     Asamblarea se face astfel: se unesc cele 2 rondele cu crema,se pune crema si pe laturile prajiturii si se rostogolesc prin numa de cocos. La final se incalzeste frisca pe foc,se adauga in ea ciocolata rasa,si glazura obtinuta se toarna deasupra, insa numai ca un fel de capac, nu trebuie sa curga si pe margini.Se orneaza cu bombonele colorate peste glazura,insa eu de multe ori am pus cate o visina si arata foarte bine.
Pofta buna! In imagine este alaturi de prajitura opera.

sâmbătă, 20 martie 2010

PRAJITURA OPERA

Vroiam sa fac demult aceasta prajitura si pt ca a fost in 18 ziua sotului meu, am decis sa o fac atunci. Reteta este luata de pe net, deci nu pot sa-mi asum creditul pentru ea. Am facut totusi unele modificari. Este o prajitura destul de complexa, cu mai multe creme si este destul de mult de munca la ea dar in final este o  prajitura fina, foarte buna. Si ce m-a mirat,este o prajitura destul de inalta, care cred ca poate fi transformata si intr-un tort.
   Pentru foi:
  -10 albusuri
  - 220 gr zahar
  - 110 gr migdale macinate fin (aici eu am pus nuci)
  -1 lingurita praf de copt
  -140 gr faina
  - 4 oua
  Se bat albusurile bine si se adauga jumatate din cantitatea de zahar,,ouale intregi se bat cu restul de zahar pana devin o crema deschisa la culoare si isi dubleaza volumul. Peste galbenusuri de adauga jumatate din cant de albusuri,faina,praful de copt,migdalele,apoi se adauga si restul  de albusuri,mestecand usor. Se coc 4 foi in tava,eu va sfatuiesc sa tapetati tava cu o foaie de copt,deoarece foile sunt destul de subtiri,si sa puteti sa le scoateti usor din tava.Se coc la 200 grade pt 8 minute fiecare

 Pentru crema englezeasca:
  - 240 ml lapte
  - 90 gr zahar
  -3 galbenusuri
  - esenta de vanilie
     Se mixeaza putin galbenusurile.Se pune laptele pe foc cu zaharul.Cand aproape sa dea in clocot se toarna usor in fir continuu peste galbenusuri,amestecand mereu.Se pune pe foc,amestecand continuu pana se leaga crema.Se lasa putin la racit si se adauga esenta..
  Pentru crema bavareza:
  - 5 gr gelatina dizolvata in o lingura de apa (aici mie cant de apa mi -a parut prea putina,si am pus un pic mai multa)
  - crema englezeasca de mai sus
  - 360 ml smantana pt frisca (eu am pus frisca lichida)
   In crema englezeasca calda se adauga gelatina,amestecand pana la dizolvarea completa.Se topeste ciocolata,si peste ea se toarna crema englezeasca.Se bate smantana pane devine o crema groasa (nu pana la frisca),si se toarna peste amestecul de ciocolata.
  Pentru crema de cafea:
  -25 gr apa
  - 140 gr zahar
  - 3 galbenusuri
  - 225 gr unt moale
  - 1 lingura plina de ness dizolvata in 1 lingura de apa fierbine
  Din apa si zahar am facut sirop.Galbenusurile le batem bine,pana isi schimba culoarea.Peste ele se toarna amestecand continuu siropul fierbinte.Se mixeaza pana se raceste complet compozitia.Peste ea se adauga untul,putin cate putin,amestecand continuu,si ness-ul dizolvat.

   Pentru ganache:
  - 170 gr ciocolata amaruie (eu am pus de lapte)
  - 140 ml smantana pt frisca
  Am incalzit smantana si am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa.Amestecam pana se dizlova ciocolata complet.
  Pentru sirop :
  - 100 gr zahar
  - 100 ml apa
  - rom
  Se pun toate pe foc pana se dizolva zaharul.
    Cand avem toate acestea gata,ne putem apuca sa asamblam prajitura,care va fi asa:BLAT uns cu sirop - jumate din CREMA CAFEA - BLAT uns cu sirop - CREMA BAVAREZA - BLAT uns cu siop - jumate din GANACHE - BLAT  uns cu sirop - restul de crema cafea...( in momentul asta o dati cam 10 min la congelator) si la final,se toarna restul de GANACHE  si se da la frigider (eu am lasat peste noapte).
    Desi este mult de munca la ea,si mie nu prea mi-a iesit la perfectie,asa cum ar fi trebuit,este o prajitura buna.
    Pofta buna.

PRAJITURA ARLECHIN

    Am facut o prajitura care se face foarte repede si este destul de simpla si economica,zic  eu.
   Pentru foi avem nevoie de:
  - 420 gr faina
  - 1 ou
  -3 linguri de smantana
  - 1 plic de praf de copt
  - 280 gr unt
  Se fac 4 foi si se coc pe spatele tavii.
  Pentru umplutura avem nevoie doar de gem de care avem prin camaraTrebuie stiut ca se pune gemul imediat,chiar si pe foaia calda.
  Pentru glazura:
  - 4 galbenusuri se freaca cu
  -160 gr zahar pudra pana se topeste zaharul.Se intinde peste ultima foaie si se presara deasupra ciocolata rasa sau bombonele colorate.

duminică, 14 martie 2010

TORT DIPLOMAT

  Aceasta reteta o stiu demult....de fapt este singura reteta de tort diplomat pe care eu am incercat-o. De prima oara de cand am auzit-o, acum multi ani, am incercat-o, mi-a iesit foarte bun si,desi exista multe variatii ale acestei retete, am ramas fidela acesteia. Reteta o am de pe spatele unui ambalaj de gelatina granule exista pe vremuri un anume fel de gelatina pe care eu nu l-am mai vazut in magazine si anume gelatina de la  firma colonial. Pe spatele ei era aceasta reteta de diplomat o reteta recomandata de bucatarul Petrisor.Asa ca,o sa-i raman intotdeauna datoare cu un mare MULTUMESC.Este reteta care o fac cel mi des in casa, deoarece place tuturor.

     Deci, sa continuam cu reteta:

  Pt blat:
 - 5 oua
  -5 linguri zahar
  -5 linguri faina
  -praf de copt 1 pachet
  -zahar vanilat
  Acest blat este un simplu blat de pandispan,imi place ca se lucreaza usor.Galbenusurile se separa de albusuri.Albusurile de bat spuma,se adauga zaharul peste ele si se continua sa se bata pana se incorporeaza zaharul foarte bine si compozitia devine sticloasa..Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul,de data asta amestecand cu o lingura,de sus in jos.Se adauga zaharul vanilat,faina si praful de copt,amestecand incet,sa nu se lase compozitia.Se coace blatul in forma in care vrem in final sa montam tortul,pt a avea dimensiunea care trebuie.Se lasa blatul la racit,si in timpul asta se pregateste un sirop din apa si zahar,si eventual un pic de esente.
    Pt compozitia de diplomat aveti nevoie de:
 -3 oua
  -150 gr zahar
  -1 l frisca lichida
  -1 compot de ananas
  -100 gr stafide
  -1 sticluta de esenta de rom.
  -4 pachete de gelatina granule de 10 gr fiecare,deci 40 gr
  Se desface compotul de ananas si se toarna zeama peste gelatina,lasand-o la inmuiat.Stafidele se pun in putina apa fiarta amestecata cu esenta de rom si se acopera(astfel ele se umfla,si nu mai au aspectul acela de uscate).
     In timpul cat lasam la innmuiat gelatina,ouale se mixeaza cu zaharul,50 ml frisca lichida si 100 ml apa.Apoi se pun pe foc mic,amestecand incontinuu,5 min.Se adauga gelatina,si continuam sa amestecam in compozitie inca 5 min.Tineti minte ca focul trebuie sa fie foarte mic,pt a nu da ocazia compozitiei sa fiarba,pt ca fierberea distruge gelatina.Luam la o parte de pe foc si lasam la racit.
   In timpul asta se bate frisca.Cand compozitia de oua si gelatina s-a racit,adaugam in ea ananasul si stafidele,si eu, am observat ca daca adaug si un pic de coaja de portocala,gustul e mult mai aromat,asa ca,adaug si un pic de coaja de portocala.Peste ele se adauga cam 1/2 din compozitia de frisca batuta.Se amesteca cu grija,de sus in jos,pt ca compozitia va fi una "pufoasa" si nu vrem sa o stricam.
   Se tapeteaza forma de tort cu folie alimentara (asta ca sa putem sa scoatem tortul usor din ea la sfarsit),sau daca aveti o forma de tort cu marginile detasabile,acest pas nu va mai trebui facut.Deci,blatul copt se taie in doua,se aseaza jumatate in forma,se insiropeaza,iar peste el se adauga compozitia de frisca,si iar cealalta jum de blat,pe care o insiropam.
  In final,tortul se lasa la frigider cel putin cateva ore,dar ideal ar fi peste noapte.Se scoate din forma,si cu restul de frisca batuta care ne-a ramas,se orneaza dupa preferinte.
  Bineinteles ca si acest tort poate fi umplut cu multe feluri de fructe,nu numai ananas,si eu am observat ca in special capsunile ii dau un gust deosebit,si de neuitat.
  Eu pun mai multe poze cu acest fel de tort,pt ca,dupa cum am spus mai sus,este tortul cel mai cerut in casa la mine.

sâmbătă, 13 martie 2010

BRIOSE

De data asta o reteta de ceva dulce...

  BRIOSE

Reteta asta nu este a mea, am luat-o de ceva vreme de pe net,deoarece abia imi cumparasem niste forme pentru briose si nu aveam nici o reteta.Si am nimerit o reteta foarte buna,pe care am reusit sa o adaptez un pic si,desi reteta este pt briose simple,eu nu le las niciodata asa.Le umplu intotdeauna cu ceva,in special cu ciocolata.
  Iata reteta:
 - 120 gr unt se freaca cu
 - 140 gr zahar,
 - un pic de sare
 - si coaja de la o lamaie,pana se spumeaza.Se adauga
 - 1 ou,
 - 300 gr smantana (eu de multe ori am pus si iaurt mai gras),si
 -275 gr faina
  Se mixeaza pana se omogenizeaza compozitia,apoi se pune in formele unse in prealabil cu ulei,si se da la cuptorul incins cam la 180-200grade Celsius.Se lasa in cuptor,fara sa deschidem usa,pana se coc (de obicei dureaza cam 20-25 min).
  Sunt foarte bune,si dupa cum v-am spus,eu foarte rar le las goale,de cele mai multe ori,innainte sa le bag in cuptor,pun cate o lingurita de crema de ciocolata in ele.
  Incercati-le ca eu zic ca nu o sa regretati.Pofta buna!

TOCANITA CU CARNE DE PORC,PIPER SI FOI DE DAFIN

Inca o reteta care imi este tare draga,si pe care o stiu de la mama mea,este

TOCANITA CU CARNE DE PORC SI FOI DE DAFIN

   La acest fel de mancare avem nevoie de
   -pulpa de porc,cam 500 gr
   -ceapa,cam 3 bucati de marime mare
   - pasta de rosii,boia de ardei dulce
   - piper boabe,sare,un pic de vegeta
   - foi de dafin,cam 3 buc

  La inceput se curata,se spala si se toaca ceapa.Se taie pulpa de porc bucati,nu foarte mari.Se pune la calit ceapa in putin ulei.Se caleste pana devine aurie,si apoi se adauga un pic de apa peste ea,cam 100 ml.Se lasa pana scade apa,apoi se adauga carnea peste ea.Se condimenteaza cu sare,piper boabe si boiaua dulce si se adauga si un pic de vegeta.Se mai caleste un pic,apoi se adauga pasta de rosii,eu de obicei pun cam 2 linguri.Se mai lasa un pic la calit si apoi se adauga apa,pana se acopera carnea,si foile de dafin.Se lasa la fiert la foc mic,acoperit,pana se fragezeste carnea (de obicei eu o las cam 2 ore,poate si mai mult,pt ca depinde si de carne).Bineinteles,in timpul asta completez si cu apa,daca aceasta scade,dar nu mai mult decat cat sa acopere carnea.
  La acest fel de mancare va sfatuiesc sa aveti o cratita  in care nu se lipeste mancarea,deoarece,din cauza ca contine multa ceapa,aceasta tinde sa se lipeasca de oala.Si trebuie amestecat foarte des acest fel de mancare.
    La sfarsit,daca va place,puteti pune un pic de amestec de faina si apa in tocanita,pt a o mai ingrosa.Dar este foarte buna si fara.Eu de obicei langa aceasta tocanita fac si un pireu de cartofi.Merge foarte bine.
   Pofta buna!
  

CIORBA TARANEASCA CU CARNE DE PORC

Am revenit.De data asta cu o ciorbita,foarte simpla de altfel,la care nu ar trebui sa mai fie date explicatii pentru prepararea ei...multe dintre  noi stim sa o facem...
  Dar m-am gandit ca poate,printre cititoarele mele se afla si o novice intr-ale bucatariei,asa ca m-am hotarat sa postez si aceasta reteta,si anume...


   CIORBA TARANEASCA CU CARNE DE PORC

          La aceasta reteta avem nevoie in primul rand de multe legume...in casa mea se manaca ciorbele foarte dese,adica cu multe ingrediente,nu cu foarte multa zeama...Deci se curata legume de multe feluri...morcovi,telina,radacina de patrunjel,mazare,fasole vede...chiar si dovlecel,daca aveti prin congelator,sau poate e chiar sezonul lui.Sau,faceti ca mine,atunci cand nu am de toate in casa,si cumparati legume congelate,la punga,de la magazin.Pungile acelea de obicei contin legume foarte variate si eu le consider potrivite pt aceasta ciorba.Si nu sunt foarte scumpe.O punga de 450 gr,costa in jur de 3-4 ron.
    Pe langa legumele,care daca sunt proaspete,au fost spalate,mai avem nevoie si de carne de porc,sau,bineinteles,orice fel de carne care va place voua (eu aceasta ciorba o fac si cu carne de pui,sau vitel).Carnea o spalam bine,si o taiem bucatele mici.
     Curatam o ceapa de marime medie si o punem la calit in putin ulei.Cand ceapa da semne ca e aproape gata,adaugam si toata carnita pe care am taiat-o in bucatele.Dupa ce carnita s-a calit si ea un pic,desi nu trebuie sa o lasam mult,foarte putin,circa 1 minut,adaugam si toate legumele peste ea (bineinteles ca legumele sunt tot bucatele).Se adauga un pic de delikat sau vegeta,cum doriti sa-i spuneti,si putina pasta de rosii sau bulion.Mai calim un pic,si apoi punem apa,cam cat sa acopere carnea si legumele,si lasam pana incepe sa clocoteasca.
      Cand clocoteste,mai adaugam restul de apa,pana ajungem la cantitatea de ciorba dorita.Lasam sa fiarba,bineinteles,adaugand apa daca scade prea mult,si,atunci cand carnea este fiarta eu adaug si bors.Noi mancam ciorbe acre,si la noi in zona exista borsul,asa ca eu il folosesc des.In situatia in care nu am bors lichid,eu folosesc si ceea ce se gaseste in comert,tip praf.
    La sfarsit se adauga niste patrunjel tocat pe deasupra.

    Pofta buna!

vineri, 12 martie 2010

PULPE DE PUI CU BERE SI CARTOFI NATUR

Aseara,am facut un fel de mancare pe care cred ca il faceti multi dintre voi,si anume pulpe de pui cu bere si cartofi natur...(ar trebui sa mentionez ca de fapt,aseara,fiind eu ocupata,sotul a preluat bucataria,si el este cel care a facut mancarea).De fapt,pulpele acestea pe care le-a facut aseara,lui ii plac foarte mult,si de fapt reteta de cartofi o avem de la tatal lui,adica socrul meu.Eu cel putin la socrii mei acasa am mancat prima oara.

    Deci,sa continui cu reteta:
  - pentru 2 persoane,avem nevoie de 2 pulpe intregi,pe care dupa ce le spal bine,(cu totii stim ca.carnea de pui trebuie spalata foarte bine,deoarece poate contine salmonella),le curat de piele (noi nu mancam pielea.)
   Dupa ce le curat de piele,le crestez,si le condimentez cu sare si piper.Se pun intr-o tigaie la prajit,iar cand incep sa se rumeneasca,se adauga cate un pic de bere,de obicei bere neagra,dar e buna si cea blonda.
  Se adauga bere,pana cand observati ca pulpele sunt facute,ele vor fi foarte moi,si carnea aproape ca va cadea de pe os.Acum e momentrul,daca vreti si sunteti fani,sa turnati peste ele un mujdei de usturoi.Asta numai daca va place usturoiul.

   Pentru cartofii natur,nu cred ca mai e nevoie sa spun cum se fac,toata lumea stie ca sunt cartofi fierti,taiati bucatele si trasi intr-un pic de unt,ornati cu patrunjel,sau orice verdeata doriti.Ce e diferit la cartofii facuti de mine,este ca mai adaug in ei un pic de sos de ardei,pe care il fac in fiecare toamna,si il pastrez in camara,in borcane sigilate.
     E un sos foarte simpul de facut,pur si simplu se dau prin masina de tocat niste ardei,eu de obicei pun gogosari,si se calesc in ulei,pana devin moi si compozitia scade.Aceasta compozitie se toarna peste cartofi,si se condimenteaza un pic,daca mai vrem cu sare si piper.

joi, 11 martie 2010

CROCHETE DE CARTOFI



Buna seara din nou...
Aseara am incercat o reteta care nu o mai facusem de ceva vreme, si anume...
M-am gandit ca va fi o reteta buna, mai ales ca poate fi transformata si intr-o reteta de post...ca doar suntem in postul Pastelui. Deci, iata reteta:
  - se fierb cam 500 gr cartofi (eu i-am fiert in coaja, mi-a fost mai usor ) si vreo 2-3 morcovi.
Cand s-au fierti, i-am curatat de coaja, si i-am dat prin masina de tocat impreuna cu:
  - un pic de paine (cam o felie am pus eu)
  -usturoi
  -un pic de verdeata, eu am pus patrunjel si marar, condimente, sare, piper
  - un pic de branza sau cascaval (bineinteles, ca daca gatiti de post, acestea nu le mai puneti...)
   Dupa ce le-ati dat prin masina, peste ele adaugati 1 ou (la fel, daca gatiti de post nu puneti oul...)
  si  cateva linguri de faina.
  Se framanta bine...iar daca este foarte moale mai adaugati faina...insa nu foarte multa. Compozitia oricum va fi mai moale. Se modeleaza cu mainile unse cu ulei crochetele si se prajesc in baie de ulei (recomandarea mea). Pot fi prajite si in tigaie, dar nu stiu daca vor iesi la fel de crocante in exterior. Ele trebuie sa fie crocante in exterior si moi in interior.
Pofta buna si...Spor la treaba!

miercuri, 10 martie 2010

TORT CU TREI FELURI DE CIOCOLATA


Inca o reteta care mie imi place f mult,tot un desert.
Se numeste "Tort cu trei feluri de ciocolata"
La acest tort eu folosesc de obicei,un blat fin de ciocolata,la fel cu blatul care l-am postat la amandina.Deci nu mai pun procedeul de fabricare,ca sa zic asa,al blatului.
Pentru mousse de cioclata alba avem nevoie de:
200 ml frisca lichida
200 gr ciocolata alba
5 gr gelatina granule sau maruntita fin
100 ml frisca gata batuta
- gelatina se pune la inmuiat in putina apa.De obicei eu pun apa cat sa acopere gelatina cu un deget
Se pune frisca lichida pe foc si se da in clocot.Se adauga ciocolata rasa si se amesteca pana se topeste.Se adauga gelatina peste compozitia de ciocolata si se amesteca pana se dizolva.Se lasa la racit,si dupa ce ajunge la temperatura camerei,se adauga frisca batuta,amestecand usor,ca sa-si pastreze tinuta.
Pentru mousse de ciocolata cu lapte:
200 ml frisca lichida
200 gr ciocolata cu lapte
100 ml frisca batuta
5 gr gelatina granule sau maruntita fin
_se urmeaza acelasi procedeu cal la mousse-ul de cioco alba
Pentru mousse de ciocolata amaruie:
200 ml frisca lichida
200 gr ciocolata amaruie,cu 75%cacao
100 ml frisca batuta
5 gr gelatina granule sau maruntita fin
- se urmeaza acelasi procedeu ca si la celelalte 2 feluri de mousse
Ce trebuie stiut neaparat,este ca in momentul cand faceti mousse-urile,trebuie sa aveti deja facut blatul,impartit in 3,si o forma de tort (de preferat una care are marginile detasabile,pt ca este mai usor) gata pregatita.Se aseaja prima parte a blatului,peste el mousse-ul de cioco alba,a doua parte a blatului,mousse-ul de cioco cu lapte,a treia parte a blatului si mousse-ul de cioco amaruie.
Se da la frigider,pt cateva ore.Cand il scoatem pt servire,il putem lasa asa,sau il putem orna dupa preferinte...eu l-am ornat cu frisca,niste piscoturi pe margine...si niste trandafiri facuti din ciocolata plastica...data viitoare o sa pun si o poza cu sectiunea...

Prajitura Amandina

Azi am mai facut un fel de prajitura,care cred ca va este foarte draga la multi...AMANDINA
Iata si reteta:
Pentru blat:
10 oua
250 gr margarina sau unt
150 gr zahar
200 gr ciocolata amaruie
200 gr faina
un pic de bicarbonat stins cu lamaie
Se mixeaza untul foarte bine,apoi se adauga zaharul.Se mixeaza in continuare,apoi se adauga unul cate unul ouale intregi.Dupa ce s-a omogenizat compozitia,se adauga ciocolata,care a fost in prealabil topita.Cand s-a omogenizat compozitia,se adauga faina,cu bicarbonatul stins cu lamaie,si se amesteca.
Compozitia se toarna intr-o tava,si se coace la cuptorul incins la 180 grade,pana este gata.Se testeaza cu o scobitoare,pt a vedea daca este facuta.Cam 30 minute va dura.
Se lasa blatul la racit,si cand este rece,se taie in doua.Aveti grija,caci blatul va fi destul de sfarmicios.
In timp ce blatul se raceste ,se prepara siropul si crema.
Pentru crema:
400 gr ciocolata(pt cei carora le palc cremele care nu sunt prea dulci,recomand ciocolata amara,iar pt cei carora nu le place ciocolata amara,le recomand ciocolata cu lapte.)
400 ml frisca lichida
Frisca lichida se incalzeste pe foc,apoi adaugandu-se peste ea ciocolata data pe razatoare,sau tocata fin.Se amesteca f bine,pana cand compozitia se omogenizeaza.Se da deoparte de pe foc,si se lasa la racit.Cand este rece,se pune la frigider pt cel putin 2 ore.Cand o scoatem de la frigider,adaugam peste ea diferite arome,in special eu adaug rom.Se mixeaza f bine cu mixerul,pana cand incepe sa se desprinda de pe marginile cratitei.
Pentru sirop:
500 ml apa
200 gr zahar
Zaharul se caramelizeaza pe foc,iar peste el se adauga apa,rezultand un sirop de zahar ars.Se lasa la racit,si cu el rece,se insiropeaza blatul.
Asamblare:
Se pune partea de jos a blatului,se insiropeaza foarte bine cu siropul de zahar ars,peste el se adauga toata cantitatea de crema de ciocolata,iar deasupra se aseaza cealalta parte a blatului,pe care o insiropam ,la fel,cu mult sirop.Deasupra,eu pun o glazura pe care am gasit-o pe culinar,un site foarte drag mie,glazura,Adrianei,care se face din :
210 gr cicolata,
165 ml frisca lichida
42 gr unt
un pic de lichior,de care doriti dumneavoastra
25 gr miere
Frisca cu mierea se pun pe foc,si cand este fierbinte se toarna peste ciocolata data pe razatoare.Se amesteca foarte bine si se adauga untul.In momentul asta puteti sa o mai puneti un pic pe foc,ca sa nu ramana vreo bucatica de ciocolata netopita,deoarece poate compromite totul.Se adauga lichiorul (dar daca nu doriti sa contina alcool,puteti sa nu il adaugati deloc).Se toarna deasupra amandinelor,si se da la frigider,cel putin 5 ore innainte de a le taia.
Este o prajitura indragita de multi dintre noi,iar voi,cei care nu le-ati incercat innainte de asta va sfatuiesc sa o faceti.
Spor la treaba!

SAVARINA

Nu am mai intrat de foarte mult timp..se poate spune ca fetita mea cea mica mi-a cam ocupat timpul.Dar promit ca de acum incolo sa intru macar o data pe zi si sa postez cate o reteta noua sau imagini de la retetele care le fac pt familia mea.
Deci,cu scuzele de rigoare,iata cea mai noua reteta a mea,un desert care cred ca este placut de multa lume,si anume
     SAVARINA.


Aceasta reteta nu este a mea,am luat aceasta reteta de pe net,si desi nu mai imi aduc aminte de unde exact,nu vreau sa se spuna ca e reteta mea...
  Deci,sa incepem...
Pentru aluat:


6 oua
6 linguri zahar
2 linguri faina
100 gr pesmet.




Se separa albusurile de galbenusuri.Se bat albusurile foarte bine,in experienta mea,am observat ca se bat mai repede daca punem si un strop de sare in ele.Peste albusurile batute bine,se adauga zaharul,si se continua sa se bata pana albusurile sunt iar tari.

Peste albusuri se adauga galbenusurile unul cate unul,si apoi faina si pesmetul.Se amesteca de sus in jos,cu grija,sa nu scada aluatul.Se pun in forme,eu am niste forme mai micute,nu chiar cele mari,specifice pentru savarine,si eu pun cam 2 linguri si jumate de aluat intr-o forma.Pt a fi mai usor de scos eu asez in forme si hartie speciala pt acest fel de prajituri.
Se dau la copt,cam la 180 de grade,cam 30 min,dar aveti grija sa nu deschideti usa cuptorului deloc,pt ca se lasa aluatul.
Se scot din cuptor si se lasa la racit pana ajung la temperatura camerei.Se scot din forme,si se insiropeaza foarte bine,cu un sirop facut din:
-apa,cam 500 ml
- zahar,cam 200 gr,sau puteti pune dupa gust
- arome,cum ar fi romul,sau diverse esente
- eu am pus si coaja de portocala
Se pun toate la fiert si se dau in clocot.Se lasa siropul la racit,si apoi se insiropeaza savarinele,f bine in asa fel incat sa se scurga sirop din ele cand le apasam putin cu degetul.
Se lasa savarinele insiropate la frigider si se bate cam 500 ml frisca,cu care le vom umple.
Se taie capacele la savarine,eventual,daca nu sunt insiropate destul,mai adaugam sirop in ele,si se umplu cu frisca.
Deasupra,pe capacul savarinei,putem pune un pic de jeleu de culoare rosie(eu am folosit restul de sirop ce a ramas de la savarine,in care am adaugat 1 plic de gelatina granule si un pic de colorant rosu).
Sunt extraordinar de bune,si am uitat sa va spun,ca din cantitatea data,va ies cam 10 bucati medii.Spor la treaba,si o sa revin si cu alte retete daca va plac.

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP