duminică, 5 decembrie 2010

Candy Canes

Aseara am facut aceste dulciuri din zahar,care mie in copilarie imi placeau f mult.
Dupa o cautare indelungata pe internet,pe site-urile straine,am gasit aceasta reteta,cu care eu am facut de proba,cateva din aceste bastonase,pe care puteti sa vedeti in poza.Am facut poza la doar un singur bastonas,pt ca doar acesta a mai ramas.Restul le-au mancat piticele mele,desi nu au iesit chiar asa cum le stiam eu de pe vremuri...(vorbesc de parca as avea 100 de ani...nu 29...)Reteta am luat-o de aici:http://www.marthastewart.com/recipe/peppermint-icicles?backto=true&backtourl=/photogallery/candy-cane-recipes#slide_1.Cine doreste traducerea retetei,sa-mi spuneti,si se rezolva.Eu nu am respectat intru totul reteta,deoarece,nu am avut esenta de pepermint,dar am pus de care am avut.....

sâmbătă, 4 decembrie 2010

BRIOSE MULTICOLORE

Am facut aceasta reteta,dupa ce am vazut pe un blog o reteta pt un tort multicolor,reteta care mi-a placut f mult mai ales la aspect.Eu nu am facut reteta aceea,am pastrat doar ideea de aspect,si am facut niste briose.
   Am, frecat 6  oua intregi cu 350 gr zahar,150 ml ulei adaugat cate putin,500 gr faina,si 150 ml lapte rece.
Aceasta compozitie am impartit-o in 6,si ni fiecare parte am adaugat colorant,in asa fel incat sa formez culorile curcubeului.R(rosu)O(oranj)G(galben)V(verde)A(albastru)I(indigo).Normal mai trebuie sa pun si violet,dar era aproape de indigo,si nu l-am mai pus.Deci am ramas la 6 culori.
     Am turnat in formele de briose,si am copt in cuptor,cam 20 min.Deasupra lor am pus albus batut cu zahar,si le-am mai dat un pic la cuptor.Iata rezultatul:


duminică, 21 noiembrie 2010

BOMBOANE DE CIOCOLATA CU MARTIPAN

Zilele astea mi-a venit o  idee.Ce ar fi daca  mi-as face eu bomboanele de ciocolata pt agatat in pomul de Craciun?M-am saturat mereu sa cumpar bomboane,care poate nici nu imi plac la gust asa de mult....Am hotarart sa fac o incercare,sa vad cum ar iesi.
   Am avut niste forme oarecare in casa....deci nu seamana acestea cu cele de pom....a fost doar o incercare...sa vad cum iasa la gust.
Deci,reiau.Am avut niste forme oarecare...niste ciocolata...nu de f buna calitate,insa pt prima incercare,daca nu am stiut ca va iesi sau nu,a fost buna...si am avut niste martipan,pasta,ramas de la un tort,cel cu Bucsa,din Cars,care nu prea mai aveam ce face cu el...si...m-am pus pe treaba.
  Imi pare rau ca nu am poze decat cu produsul final,insa sper sa se inteleaga ce am facut de fapt.Am topit ciocolata la aburi...am amestecat un pic de ulei in ea,ca sa o fac mai fluida...si am adaugat-o asa topita,in formele respective de care va spuneam...bineinteles ca a trebuit sa rotesc in asa fel acele forme,incat sa se acopere si marginile lor cu un strat generos de cico!
   Le-am dat cateva min la congelator.Am modelat martipanul...am scos formele din congelator,am adaugat cate putin martipan in fiecare forma,peste cioco intarita,si la final am acoperit toata forma,cu un capac de ciocolata topita.Am dat din nou la congelator...si ...iata ce a iesit:
   Eu mai am si alte idei in cap...deci stati pe aproape,ca va urma si partea a 2-a!

TIRAMISU

       Acest tort e prima oara cand l-am incercat,pt ca mie nu imi place cafeaua,si m-am gandit mereu ca nu va fi pe gustul meu.Insa zilele trecute am primit 3 cutii de crema mascarpone,care mai aveau vreo 2 zile pana expirau,si ,m-am gandit sa incerc totusi acest desert.
Pt el am cumparat niste piscoturi,si crema am facut-o asa:acele 3 cutii de mascarpone le-am frecat cu vreo 150 gr zahar pudra,am adaugat 5 galbenusuri de ou,250 gr frisca batuta bine,....si gata crema!
Am inceput sa asamblez tiramisul,am inmuiat piscoturile pe rand in cafea tare,si am pus un rand de piscoturi,un rand de crema...si tot asa....iar la final,neaparat trebuie ultimul strat sa fie crema.
   Eu am asamblat acest tiramisu in tava de cozonac,tapetata cu folie alimentara,si mi-a fost usor sa-l scot si sa-l pun pe un platou,cand am vrut sa servesc.
   Innainte de servire eu am pudrat suprafata cu cacao.
   Contrar asteptarilor mele,mi-a placut foarte mult.Va sfatuiesc sa-l incercati si dumneavoastra,cei care veti citi aceasta reteta.

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Torturi din Cars

Aceste 2 torturi le-am facut pt aceeasi persoana,un baietel de aceeasi varsta cu fiica mea,a implinit 5 ani,iar mamica lui m-a rugat sa fac 2,pt ca unul urma sa-l duca la gradinita,pt cei 30 de colegi ai lui.Nu va mai scriu reteta,pt ca este reteta de la tortul cu 3  feluri de cioco,o reteta pe care mama baietelului o indrageste f mult.
Inca o data,"La multi ani Robi",sa cresti mare si frumos,si sa le faci parintilor tai numai bucurii.


marți, 16 noiembrie 2010

Tort cu Alba ca Zapada

    Acest tort a fost pt o fetita in varsta de 2 ani,si l-am facut cu mare placere,mai ales ca mamica ei este o f buna prietena de-a mea.Tortul a avut blat de ciocolata f f f bun,de fapt am facut 2 blaturi de cate 6 oua,300 gr zahar,300 gr ulei,450 gr faina si 50 gr cacao olandeza,ca sa aisa f negru la culoare blatul.

Zaharul cu ouale intregi se bate cu mixerul,se adauga uleiul putin cate putin,apoi faina amestecata in prealabil cu cacaoa,si daca vreti,si cu un plic de praf de copt.
   Crema din tort a fost crema ganache,facuta din 750 gr ciocolata si 700 ml frisca,puse pe foc pana se topeste  ciocolata.Se lasa la racit,si se da la rece cel putin 3 ore.
Se bate cu mixerul,iar daca este prea tare,se mai adauga frisca lichida.
     Tortul l-am insiropat cu sirop de zahar ars si rom.

luni, 6 septembrie 2010

Premii virtuale

       Am primit niste premii foarte dragute de la Laura,si,dupa reguli,le postez si le redirectionez catre alte 10 persoane.Din pacate le directionez deocamdata doar spre 3 persoane,si anume:
veronica
flori
giovanna


       

duminică, 8 august 2010

TORT URSULET

Am facut de data asta un tort ursulet,pt un baietel ce implineste 1An.
Tortul a avut in compozitie 5 blaturi de vanilie,umplut cu crema de vanilie si ornat cu crema de ciocolata ganache.

La crema de vanilie am facut 2 budinci de vanilie,cu 750 ml lapte,si le-am lasat la racit.Cand a fost rece aceasta compozitie,am frecat 2 pachete de unt,cu 300 gr zahar pudra,pe care l-am adaugat peste budinca.La final am pus si 500 gr frisca batuta f bine,impreuna cu esenta de vanilie si de migdale.
   In interiorul tortului,peste aceasta crema am adaugat 1 kg de nectarine,curatate de coaja si maruntite.
     Pt crema ganache de deasupra am folosit 700 gr ciocolata si 700 ml frisca lichida.
   Frisca lichida am pus-o pe foc,cand a fiert am adaugat  ciocolata maruntita,si am amestecat pana la omogenizare.Se lasa la racit,si cand e rece se introduce in frigider pt cateva ore.Eu am lasat-o de pe o zi pe alta.Se scoate din frigider si se mixeaza pana devine o crema spumoasa.dupa cum se vede in fotografie,am adaugat si un pic de albastru (pt ca sarbatoritul este baietel),si niste flori fantezie galbene.
Fundita rosie de la gat este din pasta de zahar.
     Sper sa ii fi placut sarbatoritului,si mai ales mamicii lui.Astept impresii.

miercuri, 4 august 2010

NUCI UMPLUTE CU CREMA

Aceste nuci eu le fac in forma aceea din...oare sa spun ca e din fonta?Sincer,nu stiu exact.Dar e forma aceea anume care se pune pe aragaz,nu sunt formele acelea care se baga la cuptor.
Deci,.sa reiau.Aceasta reteta este o reteta care eu o am de foarte mult timp,mai bine zis din vechiul caiet de retete al mamei,si este un desert  pe care nu mai avusesem placerea sa-l gust de cand eram copil,in casa mamei mele.
    Insa,la botezul fetitei mele,de anul trecut,m-am incapatanat sa-l fac din nou,desi este destul de migalos,dupa foarte multi ani de asteptare.Bineinteles,ca a fost exact cum mi-l aduceam aminte,si de atunci le-am mai facut de cateva ori,inclusiv acum putin timp,tot pentru un botez.
  Retetea nu este complicata deloc.Iata:

   3 oua,3 cesti de zahar,3cesti de ulei,esenta de rom,faina cat cuprinde.
Acestea se amesteca,pana se omogenizeaza.Se fac gramajoare mici,care se pun in forma speciala,care a fost in prealabil foarte bine incinsa.Lucrul asta e foarte importnt,pt ca daca nu e incinsa forma,ele se vor lipi,si va fi foarte greu,daca nu imposibil sa le scoateti intregi.
    Crema in general eu fac o crema fiarta,normala,facuta din lapte,zahar,oua,si amidon pentru ingrosare,pentru ca mie imi place sa se inmoaie aceste nuci.Cine doreste sa fie un pic mai crocante,si sa nu se inmoaie prea mult,poate face una din cremele obisnuite,frecate cu unt.
   In prima zi tot timpul vor fi mai crocante,insa deja a doua zi ele sunt foarte moi.
     Eu de exemplu,am observat,ca au un gust foarte bun,daca crema este de ciocolata in care adaug rom,iar daca fac crema de vanilie,adaug coaja de lamaie sau de potocala.Am uitat sa precizez ca se pudreaza cu zahar pudra la final.
             Le puteti incerca,dar sa fiti pregatiti de un pic de munca,deoarece sunt destul de migaloase.Dar sunt Fooaaaaarte Buuuune!

duminică, 1 august 2010

PIERSICUTE

Astazi o reteta foarte draga mie,desi nu o fac de multa vreme.Recent am descoperit-o pe internet,desi nu mai stiu exact pe care site sau blog...cine recunoaste reteta,sa nu arunce cu pietre...doar ca nu mai tin minte,si nu as vrea sa fac vreo greseala.Dar oricum,este o reteta foarte buna,un pic migaloasa,insa la final iese ceva foarte foarte gustos..

    Pentru ele avem nevoie de:

      3 oua,200 gr zahar pudra,200 ml ulei,1 praf de copt,1 zahar vanilat,coaja de la o  lamaie,600-700 gr faina.
   Se freaca ouale cu zaharul,zaharul vanilat,coaja de lamaie,si la final,se adauga uleiul,alternand cu faina,care a fost in prealabil amestecata cu praful de copt.Se framanta un aluat,din care se formeaza bilute.Acestea se aseaza in tava,si se apasa un pic pe ele.
     Se coc la o temperatura de 160-170 grade Celsius,15-20 min.Dupa ce toate sunt coapte,se scobesc cojile,in asa fel incat sa avem un spatiu pt umplutura.
 Aceasta se prepara astfel:
         Pesmetul de la piersicute,se amesteca cu 250 gr nuci macinate,20 gr cacao,50 gr zahar pudra,si 1 zahar vanilat,un pic de rom,un pic de gem acrisor,suc de lamaie,suc de portocale si niste stafide inmuiate in rom.Cantitatile de la unele ingrediente nu le-am dat,pt ca conteaza cata cant. de umplutura vreti sa faceti.
    Cojile se umplu cu aceasta umplutura,si se unesc cate 2.
    Pt decor folosim asa:
 500 gr zahar tos,colorant galben,rosu,verde.
        Colorantii se pun in cateva linguri de apa,fiecare in alt castronel.Se pensuleaza piersicutele cu mai mult galben si rosu,si un pic de verde,si se tavalesc prin zahar tos.
     Sunt foarte gustoase,si ,cu cat stau mai mult sunt mai bune si mai moi.
    Incercati-le ca nu veti regreta!

vineri, 30 iulie 2010

ALT TORT MASINUTA

De data asta,pt un baietel de 4 ani,finul matusii din partea sotului.Interiorul a fost tot tort diplomat,insa de data asta cu caise prin el,si blat de vanilie.Sper sa le fi placut,si sa mai apeleze la mine si alta data,pt ca le voi face cu placere orice model de tort doresc.Cu permisiunea lor,o sa pun o poza si cu sarbatoritul.
Deci,inca o data,din partea mea,LA MULTI ANI,OVIDIU! Mai adaug si o poza cu sectiunea,sa vedeti cum arata si innauntru.
 P.S. Abia acum vad ca adata pe poza apare gresit,se pare ca nu a fost setat aparatul...Asa ca,pt cine se intreaba daca nu cumva e un tort facut mai demult,raspunsul este nu.

joi, 22 iulie 2010

ALT FEL DE BRANZOAICE

Am  preferat sa le spun asa,deoarece designul nu este cel al branzoaicelor obisnuite.Desi reteta este destul de simpla,o am de pe blogul Amaliei,iar designul deosebit si de mare efect,este de aici.
Desi nu mai scriu retea si aici,este reteta obisnuita, ceea ce am facut diferit,este ca,la sfarsit,cand le-am scos din cuptor,le-am uns cu miere,si astfel am avut placuta surpriza sa constat ca si a doua zi aveau acea stralucire frumoasa a cojii,chiar daca nu mai erau lipicioase.Aratau ca si cumparate de la o patiserie!
   Nu le poate descrie decat un singur cuvant,si anume,DELICIOASE!

miercuri, 14 iulie 2010

OMAGIU

       In aceasta dimineata am primit o veste,care pe mine personal pur si simplu m-a bulversat total.Am aflat de la stiri ca a murit o artista pe care o apreciam imens,atat pt ceea ce este cat si pt felulu ei de a fi.Madalina Manole a decis sa puna capat vietii chiar in ziua cand ea ar fi implinit 43 de ani,si anume azi dimineata ,in jurul orei 6...

   Nu cred ca ar trebui sa o judecam de ce a facut acest gest,si mai degraba sa omagiem aceasta artista extraordinara,care a fost un simbol al muzicii romanesti al anilor 90 si a carui prim album s-a vandut in milioane de exemplare...
   Este pacat cum ne aducem aminte de ei numai in momente de felul acesta,insa pt mine a fost o artista desavarsita,si sufletul meu plange alaturi de familia indurerata...
    Dumnezeu s-o odihneasca in pace!

duminică, 27 iunie 2010

TORT MASINUTA

  De data asta am facut un tort pt un baietel,care si-a dorit neaparat o masinuta rosie.Compozitia nu va mai spun cum am facut-o ,pt ca este diplomat,si am descris-o in una din postarile mai vechi.Am facut un diplomat de capsuni.Sper sa va placa.Si sper mai ales sa fi placut si sarbatoritului.

sâmbătă, 29 mai 2010

TORT DE CIOCOLATA

Dupa cum am promis,iata si poza produsului finit,care s-a mancat la ziua fiicei mele:

miercuri, 26 mai 2010

IMAGINE PT TORT

Ieri am terminat imaginea ce va fi pe tortul fiicei mele la sfarsitul saptamanii.Asta inseamna ca va urma si tortul,in curand.Sper sa va placa,si sunt mandra ca am reusit sa fac ceea ce vroiam.este o imagine desenata pe pasta de zahar,cu ajutorul albusului de ou.

joi, 20 mai 2010

TORT CAMION IVECO

Azi am facut un tort,care a fost mai mult o provocare...lansata din partea cuiva,care nu credea ca o sa pot sa-l fac...
   Recunosc,nu e o copie fidela...e insa replica de jucarie a acelui camion...

  Sper sa fie multumita persoana.A fost un tort care a cerut destul de munca din partea mea,si am fost anuntata ca trebuie sa-l fac de ieri,pt ziua de azi.Astept parerile voastre.

sâmbătă, 15 mai 2010

TARTA CU FRUCTE

  O reteta care este inimaginabil de buna...
  Pt crusta avem nevoie de:
  200 gr unt moale (eu am pus margarina rama)
  1 ou
  100 gr zahar
  300 gr faina
  eu prima data amestec untul cu faina,apoi adaug zaharul si oul,si framant pana devine o coca maleabila.(nu va speriati,pt ca la inceput va fi foarte sfarmicioasa).Se imparte in 2 ,o parte 3/4 si o parte 1/4.Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider,pt cel putin o ora (eu am tinut de fiecare data mai mult,pt ca m-am luat cu treaba prin casa).
 In fotografie eu va prezint 2 feluri de umplutura:una cu mere si banane (incredibil ce bine se unesc si se completeaza aceste 2 fructe--au un gust extraordinar de bun,as zice chiar exotic) si o alta umplutura cu banane,portocale si capsuni (ca tot e sezonul capsunilor)
   Pt umplutura de mere si banane eu am folosit:
 - 3 mere mai maricele,curatate de coaja,de cotor,si taiate cubulete
 - 2 banane curatate si taiate rondele
 - cam 100-150 gr zahar (in functie de cat de dulci sau acrisoare sunt merele)
 - 2-3 linguri de gris,si un pic de scortisoara,pt aroma.
  Se pune zaharul si cam 50 ml apa pe foc.Se asteapta pana se topeste zaharul si pana se leaga ca un sirop mai gros (atentie,odata ce l-ati pus pe foc,nu amestecati in el deloc).Nu are nimic daca incepe sa se caramelizeze un pic.
 Cand s-a format siropul,adaugam merele,si le lasam un pic,pana se mai inmoaie,adaugam scortisoara,iar  apoi adaugam si bananele.Bananele nu le lasam mult pe foc,deoarece se vor inmuia prea tare.O sa observati ca merele impreuna cu bananele,au lasat destul de mult suc,si atunci,pt a mai ingrosa compozitia,adaugam grisul..dar nu lasam sa fiarba,pt ca oricum vom baga tarta si la cuptor.
  Pentru umplutura cealalta,am folosit:
 - 2 banane
 -2 portocale,curatate de coaja si de pielite,pt ca pielitele sunt foarte amare
 - 10-15 capsuni
 -100 gr zahar
- 2-3 linguri de gris
  Procedeul este acelasi,ca si la cealalta umplutura,se incepe cu zaharul pe foc,se adauga portocalele si capsunile,iar la urma bananele si la final grisul.
  Dupa ce s-au facut umpluturile,se scoate aluatul de la rece,si ,din 3/4 din aluat se face crusta,intr-o forma de tarta.Se inteapa cu o furculita,din loc in loc,si se umple cu umplutura dorita.Eu tot timpul pun pe fundul formei hartie de copt,ca sa pot scoate usor tarta din forma,daca doresc.Deasupra se face un grilaj,din restul de aluat ramas.Se unge cu ou,si se da in cuptorul preincalzit la 200 grade celsius,pt 20-25 minute.
   Incercati reteta ca nu veti regreta.

vineri, 14 mai 2010

PAPANASI

Pt aceasta reteta avem nevoie de:
circa 500 gr branza dulce
 2 oua
1 vf de cutit de sare
1 vf de bicarbonat stins cu zeama de lamaie
 1 zahar vanilat
 2 linguri de zahar
  cam 10 sau 15 linguri de faina,in functie de cat de zemoasa este branza
Se framanta pana devine un aluat care se poate modela,se fac niste chifle mici care se gauresc la mijloc,si niste bilute mici.Se fac atatea bilute cate chifle sunt.
Se prajesc in baie de ulei fierbinte pana se rumenesc,si se servesc fierbinti,cu dulceata si smantana.
Este o reteta foarte buna,pe care am facut-o de multe ori pana acum.

Pofta buna!

luni, 26 aprilie 2010

ECLERE CU CREMA DE VANILIE

  Aceasta reteta am primit-o de la verisoara mea,si,pt ca inca nu am incercat-o,cu permisiunea ei,o sa o postez,pt a vedea si voi ce bunatati au iesit...
Deci,reteta:

Pentru coji,avem nevoie de:
-500 ml apa 
-1 pachet de margarina
- 1 vf cutit de sare
- 2-3 linguri de zahar
-6 oua si 8 albusuri
- 400 gr faina
   Se pune apa cu margarina si zaharul la foc,si cand s-a topit toata margarina,si apa clocoteste,se toarna dintr-o data toata faina,amestecand energic,pt a nu se forma cocoloase.Se lasa la racorit,si cand s-a racit,se adauga unul cate unul ouale si albusurile,amestecand dupa fiecare pana se incorporeaza bine in aluat.
  Se toarna compozitia intr-un pos cu vf de stea deschisa,sau daca nu avem pos,o punga obisnuita,cu un colt taiat,si se formeaza in tava eclerele,cat de lungi le dorim.
  Trebuie avut grija sa nu le punem prea apropiate intre ele,deoarece,la copt,isi dubleaza volumul.
  Se coc in cuptorul incins la 200 grade celsius,cam 20 min,fara sa deschidem cuptorul.Cand s-au rumenit pe deasupra,sunt gata.
  Se scot la racit (eu de obicei le las direct in tava,pt ca daca le punem una peste cealalta,se turtesc,din cauza caldurii.Deci ,se lasa la racit,si cand sunt reci,se taie in doua,pe lungime,si se umplu cu crema.
  Pentru crema avem nevoie de:
 - 1,200 l lapte
 - 8 galbenusuri
 - 6 linguri faina
 -300 gr zahar
 -jumatate de pachet de margarina.
   Se pune laptele pe foc cu zaharul,se amesteca faina in el,se amesteca mereu pana se ingroasa,iar la sfarsit se adauga ouale, margarina,si,daca doriti,niste esenta de vanilie si coaja de portocala.
Se umplu eclerele cu aceasta crema,se pune capacul eclerului peste,si,la sfarsit,se poate face o glazura de ciocolata,pe care eu o fac asa:
250 ml frisca se pun pe foc sa clocoteasca,si se adauga in ea o lingurita de miere,si 200 gr ciocolata cu lapte,sau amaruie,de care doriti.
Pofta buna!

vineri, 23 aprilie 2010

GHIVECI DE LEGUME CU PIEPT DE PUI

   Am facut acesta reteta deoarece,dupa atatea mancaruri grele de Pasti,am dorit ceva mai usor.

   Asa ca,am spalat si pus la inmuiat 1 ceasca de orez.Am spalat si portionat cubulete o jumatate de piept de pui,si am scos din congelator o jumatate de puga de legume mexicane congelate.Pe langa asta am razalit un morcov,si am tocat cubulete 1 ceapa si  2 ardei verzi.Am adaugat si niste ciuperci,feliate subtiri.
    Am pus la calit ceapa,ardeii,morcovul razalit,si am adaugat peste un pic de sare si piper,iar cand s-au calit un pic,adaugam ciupercile si bucatelele de pui.Poate punem si un pic de usturoi tocat,pt gust.Cand s-au calit un pic si ciupercile,adaugam un pic de pasta de rosii,cam 1 lingura.
Apoi adaugam orezul,si,ori turnam toata compozitia intr-un steamer si o facem la abur,ori,facem dupa metoda conventionala ,adica adaugam apa,cam 1 pahar,si lasam la foc mic.
Se amesteca frecvent,pana se fierbe orezul,mai ales daca nu avem o oala antiaderenta.Se serveste cald.
Pofta buna!

SNITELVIENEZ

   Toata lumea stie de fapt ce este si cum se face un snitel.Snitele vieneze se fac de obicei din carne de vita,dar recent lumea le-a transformat un pic,si se fac si din alt fel de carne.
Eu de data asta am folosit cotlet de porc.
Am portionat si am batut foarte bine carnea,asta bineinteles dupa ce am spalat-o.
Se dau prima data prin faina,apoi prin ou batut,(eu de obicei fac aceasta operatiune de 2 ori,ca sa am o coaja mai groasa-deci inca o data prin faina si inca o data prin ou),si la final prin pesmet.
Se scutura de excesul de pasmet (facem asta ca sa nu se arda pesmetul cand prajim snitelele),si se prajesc in ulei incins.
Asta e tot...asa ca...pofta buna!

vineri, 9 aprilie 2010

CIULAMA DE CIUPERCI

   Aceasta reteta este versiunea mea la ciulamaua de ciuperci,pt ca nu stiu daca adevarata ciulama se face asa.Insa noua asa ne place.

  Pt asta avem nevoie de:
  - 1 kg ciuperci (eu folosesc champignon,dar ma gandesc ca se poate face din orice fel de ciuperci)
  - 2 cepe mari
  - pasta de rosii dupa gust
  -  vegeta,piper.
  - cam 200 ml smantana
  - lapte sau apa,insa nu stiu sa va spun cata cantitate,pt ca nu stiu exact cat intra,eu adaug  in timp,ca sa nu se lipeasca
     Deci,se curata ciupercile si se toaca,cum doriti.Eu le-am tocat marunt marunt.
    Se toaca ceapa marunt,si se pune la calit.Dupa ce este calita se adauga peste ciupercile,si se asteapta pana se calesc si ele un pic.Cand incep sa se caleasca,se adauga pasta de rosii,piper sare sau vegeta si un pic din smantana.Se amesteca si se adauga si un pic de apa.









    Se amesteca foarte des,din cauza ca se poate lipii.De aceea se adauga mereu lapte sau apa.La final,cand ciupercile sunt fierte,se adauga cam 2  linguri de faina,si restul de smantana peste.Se amesteca,si se adauga deasupra putin patrunjel tocat.
    Eu am servit acesta ciulama cu mamaliguta calda,branza telemea si un pic de smantana.
    Pofta buna!

FRIPTURA LA TAVA IN SOS DE ROSII

    Avem nevoie de:

  - carne de porc,sau de pui,cam 1 kg
  - cam 100 ml vin sau apa
  - 3-4 rosii
  - 1 ceapa mai mare
  - condimente,usturoi,piper,sare sau vegeta.
    Aceasta friptura mi-a placut foarte mult.Eu am amestecat felurile de carne,dar se poate face dupa cum banuiti si dintr-un singur fel de carne.Eu am pus si de porc,dar si de pui.
   Deci,se spala cam 1 kg de carne,(daca sunteti o familie mai mancacioasa ca noi),se condimenteaza si se pune in tava,cu un pic de ulei.Se baga la cuptorul preincalzit,se stropeste cu un pic de apa sau vin,dupa preferinta,si se lasa pana este facuta carnea,avand grija sa o mai intoarcem din cand in cand.
    Intre timp,se curata rosiile de coaja si se dau pe razatoare.Se caleste ceapa,se adauga un pic de condimente,de care dorim,vegeta,piper,boia,iar apoi se adauga rosiile.Se lasa la foc mic,pana se reduce sosul,adica pana incepe sa se caleasca si sa se ingroase.Atunci e gata.
  Peste carnea din tava se adauga sosul,se mai lasa un pic la cuptor,si este gata!
      Se serveste cu o garnitura de piure de cartofi.

sâmbătă, 27 martie 2010

PATEURI CU BRANZA

     Nu e mult de lucru la pateurile astea...asta pt ca eu folosesc aluat de foietaj gata cumparat...gasesc ca e mult mai usor,nu e foarte scump,cam 7-8 lei/punga de 900 gr,ceea ce e mai mult decat suficient pt a face o portie de pateuri pt familia mea.Fiindca sunt pe blogul meu,cred ca pot sa fac si reclama,si sa va spun ca eu folosesc aluat de foietaj doar de la 2 firme,si anume 7Days si Bella.Dupa multe cautari de-a lungul timpului,am observat ca astea 2 sunt grozave.
   Deci,aluatul eu il las la dezghetat,si,cand se dezgheata il portionez in patrate,la dimensiunea care o doresc.
   Pregatesc o umplutura din branza razalita,un pic de smantana,piper.Se aseaza umplutura in mijlocul patratului si se impaturesc,apasand un pic pe margini,ca sa nu se desfaca la copt.

Pe deasupra,se ung cu putin galbenus de ou.Sw dau la cuptorul incins la 180 grade cam 20 min.

   In acelasi fel,se poate face si acea placinta cu branza,care sunt convinsa ca place la toata lumea,si o putem face si cu branza dulce si stafide.

    In ceea ce priveste resturile din aluat,care este inevitabil si intotdeauna raman...fac din ele saleuri.Care sunt mai bune decat saleurile cumparate de la orice patiserie!Presar deasupra susan,sare mare,sau mac....si sunt gata.

SALATA DE ROSII SI CASTRAVETI CU OUA

   Aceasta salata este ceva ce eu de obicei mananc in perioada asta dimineata,pt ca acum e sezonul castravetilor,rosiilor,cepei verde,...si asa mai departe.
   Nu e mult de lucru  la ea,si pe deasupra este gustoasa si satioasa.Se taie cate rosii si castraveti doriti,se freaca un pic cu sare,se adauga ceapa verde,ulei,un pic de otet....si cam asta e salata...deasupra eu imi tai un ou fiert...si daca am niste masline si un pic de branza telemea...e si mai buna!


 

CROCHETE DE CASCAVAL

    Aceste crochete sunt grozave.Imi plac foarte mult,si nu sunt greu de facut de loc.Sunt un pic costisitoare,dar se merita.Cand aveti ocazia trebuie sa le incercati.

   Deci,iata reteta:
  - in primul rand,eu folosesc si cascaval normal,si cascaval vegetal in proportie de 50-50.Adica ,ma hotararsc din ce cantitate de cascaval doresc sa fac,si jumatate din cantitate cumpar cascaval vegetal.
    Se razaleste cascavalul pe razatoarea mica,stiu ca e mai greu,dar asa iasa mai fine...Pentru fiecare 100 gr de cascaval se adauga 1 ou si o lingura de faina,deci,daca faceti crochete din 1 kg de cascaval,trebuie automat 10 oua si 10 linguri de faina.Se framanta,se portiveste de sare si piper,de obicei piper alb,si...aici lucrul asta trebuie sa-l faceti neaparat...trebuie lasat aluatul o noapte in frigider.Deci,daca aveti nevoie de ele intr-o anume zi,trebuie facut aluatul cu o noapte innainte.Daca nu faceti pasul asta,nu stiu daca vor iesi cum trebuie.
   A doua zi,daca vi se pare aluatul prea moale,puteti sa mai adaugati 1-2 linguri de faina,DAR NU MAI MULT.
    Se formeaza bilute,de marime mici,pt ca ele isi dubleaza volumul la fript.Daca vi se lipesc de maini,va puteti ajuta de putina apa calda sau chiar de ulei.
   Se prajesc in baie de ulei,eu le prajesc in friteuza.Cand sunt gata,ele se ridica la suprafata .Se servesc ca aperitiv,calde sau reci.

CIORBA ALBA DE PUI

   Eu fac aceasta ciorba cand o doreste sotul,pt ca se face exact la fel ca cea de burta,insa nu pun burta in ea,pun piept de pui.Mie nu imi place burta de vita,nici ciorba de burta,si am gasit acest mod de a impaca si capra si varza,dupa cum se spune.


     Deci,pt inceput,se spala un piept de pui foarte bine,si se taie fideluta.Se curata si se taie cubulete niste legume,eu pun telina,morcov,gulie,chiar,si orice alta leguma care credeti ca ar fi potrivita.Se pun toate la fiert,si,cand sunt fierte,se adauga in ciorba 2 galbenusuri frecate cu smantana (de obicei se pune cata smantana doriti).Eu adaug la sfarsit si un pic de piper,si otet.
   Este o ciorba foarte buna,care ne place foarte mult.Se poate da si la copii mici,la bebelusi,atata timp cat nu puneti otet in ea.

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP