sâmbătă, 20 martie 2010

PRAJITURA OPERA

Vroiam sa fac demult aceasta prajitura si pt ca a fost in 18 ziua sotului meu, am decis sa o fac atunci. Reteta este luata de pe net, deci nu pot sa-mi asum creditul pentru ea. Am facut totusi unele modificari. Este o prajitura destul de complexa, cu mai multe creme si este destul de mult de munca la ea dar in final este o  prajitura fina, foarte buna. Si ce m-a mirat,este o prajitura destul de inalta, care cred ca poate fi transformata si intr-un tort.
   Pentru foi:
  -10 albusuri
  - 220 gr zahar
  - 110 gr migdale macinate fin (aici eu am pus nuci)
  -1 lingurita praf de copt
  -140 gr faina
  - 4 oua
  Se bat albusurile bine si se adauga jumatate din cantitatea de zahar,,ouale intregi se bat cu restul de zahar pana devin o crema deschisa la culoare si isi dubleaza volumul. Peste galbenusuri de adauga jumatate din cant de albusuri,faina,praful de copt,migdalele,apoi se adauga si restul  de albusuri,mestecand usor. Se coc 4 foi in tava,eu va sfatuiesc sa tapetati tava cu o foaie de copt,deoarece foile sunt destul de subtiri,si sa puteti sa le scoateti usor din tava.Se coc la 200 grade pt 8 minute fiecare

 Pentru crema englezeasca:
  - 240 ml lapte
  - 90 gr zahar
  -3 galbenusuri
  - esenta de vanilie
     Se mixeaza putin galbenusurile.Se pune laptele pe foc cu zaharul.Cand aproape sa dea in clocot se toarna usor in fir continuu peste galbenusuri,amestecand mereu.Se pune pe foc,amestecand continuu pana se leaga crema.Se lasa putin la racit si se adauga esenta..
  Pentru crema bavareza:
  - 5 gr gelatina dizolvata in o lingura de apa (aici mie cant de apa mi -a parut prea putina,si am pus un pic mai multa)
  - crema englezeasca de mai sus
  - 360 ml smantana pt frisca (eu am pus frisca lichida)
   In crema englezeasca calda se adauga gelatina,amestecand pana la dizolvarea completa.Se topeste ciocolata,si peste ea se toarna crema englezeasca.Se bate smantana pane devine o crema groasa (nu pana la frisca),si se toarna peste amestecul de ciocolata.
  Pentru crema de cafea:
  -25 gr apa
  - 140 gr zahar
  - 3 galbenusuri
  - 225 gr unt moale
  - 1 lingura plina de ness dizolvata in 1 lingura de apa fierbine
  Din apa si zahar am facut sirop.Galbenusurile le batem bine,pana isi schimba culoarea.Peste ele se toarna amestecand continuu siropul fierbinte.Se mixeaza pana se raceste complet compozitia.Peste ea se adauga untul,putin cate putin,amestecand continuu,si ness-ul dizolvat.

   Pentru ganache:
  - 170 gr ciocolata amaruie (eu am pus de lapte)
  - 140 ml smantana pt frisca
  Am incalzit smantana si am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa.Amestecam pana se dizlova ciocolata complet.
  Pentru sirop :
  - 100 gr zahar
  - 100 ml apa
  - rom
  Se pun toate pe foc pana se dizolva zaharul.
    Cand avem toate acestea gata,ne putem apuca sa asamblam prajitura,care va fi asa:BLAT uns cu sirop - jumate din CREMA CAFEA - BLAT uns cu sirop - CREMA BAVAREZA - BLAT uns cu siop - jumate din GANACHE - BLAT  uns cu sirop - restul de crema cafea...( in momentul asta o dati cam 10 min la congelator) si la final,se toarna restul de GANACHE  si se da la frigider (eu am lasat peste noapte).
    Desi este mult de munca la ea,si mie nu prea mi-a iesit la perfectie,asa cum ar fi trebuit,este o prajitura buna.
    Pofta buna.

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails

Bucataria lui Alice   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP